«Русcкій мір» і «третій Рим» – несусвітня єресь

«Русcкій мір» і «третій Рим» – несусвітня єресь
391515 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Русcкій мір» і «третій Рим» – несусвітня єресь

Інтернет-портал «Niezależna.PL» опублікував коментар Єжи «Байрахтар» Любаха на виступ Вселенського Патріарха Варфоломія І на щорічній конференції в Абу-Дабі 2022 року. Конференція, організована шефом французького Інституту міжнародних відносин, зібрала цьогоріч провідних політиків та дипломатів усього світу.

Саме на цьому форумі почесний очільник православ’я детально обґрунтував тезу – чому російська православна церква «стала ідеологічною базою путінського режиму», а проголошуючи з олтаря «русскій мір», впала в єресь етнотрайбалізму, тобто вивищення власного народу над іншими.

Особливу увагу Варфоломій звернув на ситуацію Православної Церкви України, яку нещодавно, незважаючи на лють москви, він обдарував автокефалією. Нагадавши комуністичні злочини проти українського народу – такі, як жахливий Голодомор, патріарх визнав зрозумілим прагненням України розірвати всілякі зв’язки з росією.

Варфоломій підкреслив, що від XIV віку українське православ’я розривалося цілком інакше, ніж московське, залишаючись у візантійській парадигмі екуменізму, в той час коли росія ізолювалася від світового православ’я, перетворюючи релігійність у сектантську ідеологію, виразом чого стала курйозна вигадка «Москви – третього Риму», що є по суті ідеологічне обґрунтування агресивної політики імперської росії.

 У цьому контексті Вселенський Патріарх звинуватив російську православну церкву в спробі брутального нав’язування своїх впливів на канонічній території Александрійського патріархату – церкви, створеної самим апостолом-євангелістом святим Марком. Що цікаво, російський «Африканський екзархат» відзначає найбільші успіхи в тих країнах, де уряди використовують допомогу найманців «групи Вагнера».

Знавці православного світу стверджують, що такий сильний виступ екуменічного патріарха є підставою до скликання Вселенського православного собору.

У заяві Патріарха стверджується, що «від часу інтронізації патріарха Кирила в 2009 році, діячі московського патріархату разом з представниками російської держави постійно використовували гасла «русского міра» для нищення теологічних підстав православної єдності.

Розв’язана росією війна виявила «глибоко нехристиянську й ворожу людству» суть цієї ідеології».

Православний собор може виключити російську православну церкву з сім’ї східних християнських церков, чого вимагали 531 православний теолог із цілого світу в листі, опублікованому 13 березня 2022 року.

Теологічну відповідь москви ми почули через день після виступу Варфоломія з уст провідного кремлівського пропагандиста Соловйова, який від імені церкви(?) чи путіна(?) – істинно по-християнськи назвав патріарха Варфоломія американський рупором, – підсумовує автор. 

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

Теги: Гримаси "русского міра",Єжи Слоневський, Агресія росії в Україні, Незалежний Медіа Форум,Вселенський Патріарх Варфоломій І,Вселенський Патріархат, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео