Про військові репарації Німеччини Польщі

Про військові репарації Німеччини Польщі
211932 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Про військові репарації Німеччини Польщі

«Я прошу генерального секретаря Ради Європи Марію Пейчинович Бурич і Комітет міністрів Ради Європи налагодити співпрацю щодо отримання Польщею військових репарацій від Німеччини», - заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик.

Він підкреслив на прес-конференції, що Польща послідовно намагається інтернаціоналізувати питання про військову компенсацію Польщі за втрати, завдані внаслідок Другої світової війни.

А.Мулярчик пояснив, що просить пані Буріч, а також Комітет міністрів Ради Європи «створити відповідну платформу для діалогу між Польщею та Німеччиною». «Ми розраховуємо на конструктивний підхід цієї організації (Ради Європи. – Ред.), а також генсека щодо вирішення питання воєнних репарацій», – додав заступник глави МЗС.

За його словами, мають бути створені правові механізми подання позовів. Він нагадав, що кілька тижнів тому Польща направила понад 50 нот до країн ЄС, Ради Європи та НАТО.

«Ми інформуємо наших головних союзників і партнерів про проблеми в польсько-німецьких відносинах і про те, що між нашими країнами не вирішено питання воєнних репарацій, і Німеччина не бажає його вирішувати (...). Відповіді, які ми отримання в МЗС перспективні, є велике розуміння з боку наших союзників, наші співрозмовники підкреслюють, що Польща зазнала величезних втрат під час Другої світової війни (...). Багато наших партнерів не знали, що ці питання ніколи не регулювалися в польсько-німецьких відносинах», – сказав заступник глави МЗС.

Як зазначив він, сьогодні німецька держава не відчуває відповідальності компенсувати ці збитки Польщі, незважаючи на направлення офіційної дипломатичної ноти та численні звернення польської влади. «Ми не бачимо жодного бажання або згоди розпочати переговори з цього приводу», – зазначив пан Мулярчик.

Він додав, що під час останньої сесії Ради Європи в жовтні 2022 дав пані Бурич звіт про втрати Польщі у війні. «Генеральний секретар Ради Європи з розумінням поставилася до наших законних вимог і наголосила, що такі питання мають вирішуватися у формі діалогу між зацікавленими сторонами», – додав Мулярчик.

1 вересня 2022 було представлено звіт про збитки, яких зазнала Польща внаслідок німецької агресії та окупації під час Другої світової війни, з якого видно, що загальна сума збитків становить понад 6 млрд 220 609 млн злотих. Доповідь підготувала команда, яка діяла в минулому парламентському терміні на чолі з депутатом від ПіС Аркадіушем Мулярчиком.

3 жовтня 2022 міністр закордонних справ Збігнєв Рау підписав дипломатичну ноту німецькій стороні щодо військових репарацій. У ній Польща вимагає, серед іншого, відшкодування матеріальних і нематеріальних збитків у розмірі 6 млрд 220 609 млн. злотих та відшкодування збитків.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, посилаючись на ноту, надіслану Польщею, під час свого останнього візиту до Варшави на початку жовтня заявила, що «питання репарацій закрите з точки зору федерального уряду».  

Karol Kostrzewa (PAP)

 

Світлина: Аркадіуш Мулярчик.Pawel Wodzynski/East News

Теги: Аркадіуш Мулярчик,МЗС Польщі,Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок,Військові репарації Німеччини Польщі, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео