Ісусик, Санта-Клаус, Три королі... Хто в Європі приносить подарунки?

Ісусик, Санта-Клаус, Три королі... Хто в Європі приносить подарунки?
360319 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Ісусик, Санта-Клаус, Три королі... Хто в Європі приносить подарунки?

Напередодні Різдва, коли засяє перша зірка, діти в Польщі почнуть шукати подарунки, які залишає найчастіше Дід Мороз чи Санта Клаус. Подарунки своїм одноліткам з інших країн приносять Ісусик, волхви або відьма Бефана.

Малий Ісус роздає різдвяні подарунки дітям, зокрема, в Австрії, Швейцарії, південній Німеччині та Чехії. У Польщі Ісусик приносить подарунки наймолодшим мешканцям Верхньої Сілезії.

В Угорщині в деяких сім’ях Ангел відповідає за доставку подарунків, а в Польщі він також залишає подарунки під ялинками в Малопольщі та Цешинській Сілезії.

Діти в Нідерландах і Бельгії з середини листопада чекають на Сінтерклааса, який в цей час прибуває на пароплаві з Іспанії. Із дня його приходу найменші кожен день перед сном складають свої черевики, щоб наступного ранку знайти в них маленькі подарунки. Голландські діти отримують найбільший подарунок 5 грудня, а бельгійські – 6 грудня. Звичайно, за умови, що вони будуть чемними.

Подарунки перед Різдвом отримують і наймолодші жителі Ісландії. Згідно з місцевою традицією, протягом 13 ночей до 25 грудня їх відвідують 13 ельфів, яких називають джоласвейнар. Діти залишають своє взуття на підвіконнях, а вранці знаходять у ньому подарунки. Картопля дістається неслухняним.

Дітей у Фінляндії відвідує схожий на Санту Йоулупуккі, дослівно «різдвяний козел», який живе в Лапландії на горі Корватунтурі і подорожує в санях, запряжених оленями. На відміну від Санта-Клауса, Йоулупуккі не потрапляє в будинки через димар, а стукає в двері під час святвечірньої вечері.

У росії та Білорусії Дід Мороз розносить подарунки. Це образ зі слов’янської міфології, популяризований у колишньому СРСР радянською владою як світський еквівалент Діда Мороза. Він дарує подарунки на Новий рік. Його офіційною резиденцією вважається місто Великий Устюг на півночі росії, але також він має свою штаб-квартиру в Білорусі, у Біловезькій пущі.

На Новий рік у Греції дарують подарунки і наймолодшим, подарунки їм приносить Святий Василь.

Іспанські діти чекають на подарунки до 6 січня, на яке припадає свято Богоявлення (Богоявлення). Напередодні готують воду і солодощі для верблюдів, на яких прибувають мудреці з дарами. За традицією, неслухняні діти отримували від них вугілля – еквівалент лозинки.

Цього ж дня наймолодші італійці знаходять подарунки. У ніч з 5 на 6 січня їх залишає для них у різнокольорових шкарпетках відьма Бефана, літаюча на мітлі стара жінка з гачкуватим носом. Як і в Іспанії, неслухняним дітям цього дня традиційно давали вугілля, яке з часом замінили шматочками цукру, пофарбовані в чорний колір. (PAP) 

Світлина: IMF

Теги: Ісусик,Санта Клаус,Дід Мороз, Йоулупуккі,Новий рік,Різдво,Історія,Народні традиції, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео