Етнографічний хор «Гомін» Леопольда Ященка. Спогади

Етнографічний хор «Гомін» Леопольда Ященка. Спогади
314639 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Леопольд Ященко і його славетний хор «Гомін» – велична епоха відродження традицій національного співу". Збірка спогадів і матеріалів

Ця  книга про Київський Етнографічний хор «Гомін» та його організатора і художнього керівника, композитора Леопольда Івановича Ященка.

Хор розпочав свою роботу у 1969 році, у важкі ідеологічні часи для України, і насамперед, для української культури. Саме тоді, у 1960-х роках комуністична партія взяла курс на нівелювання національних відмінностей між народами тодішнього Союзу. Ефір заполонила пісня «Мой адрес Советский Союз» у виконанні Софії Ротару. Академік Іван Білодід не переставав твердити, що кожний українець може мати дві рідні мови: українську і російську.

Світлої пам’яті патріот Іван Дзюба у ті  часи написав книжку «Інтернаціоналізм чи русифікація?» (1965), за що поплатився не тільки він, але й читачі книги та її прихильники. Бомбою часів тоталітарному режиму стала також  видана за кордоном книга В’ячеслава Чорновола «Лихо з розуму», за яку його надовго запроторили до в’язниці (1965). У  ній ішлося про незаконні судилища в Україні.

Будучи  музикантом-фольклористом за фахом, Леопольд Ященко кілька років досліджував українську народну пісню, її побутування у сільському та міському  середовищі, захистив кандидатську дисертацію «Українське народне багатоголосся». Позбавлений наукової роботи за націоналізм, Леопольд Іванович присвятив себе роботі з хором «Гомін». Він розглядав творення хору, як своєрідну лабораторію.

Етнографічному хору «Гомін», який існує дотепер, судилася в добу комуністичного мракобісся терниста дорога до вершин співочої майстерності, духовного відродження і національного піднесення в Україні 1980-х. Репертуар  чотириголосного колективу наповнювали пам’ятки фольклору, етнографічних свят і обрядів. Кожний українець, який бодай раз почув виступ хору Леопольда Ященка, назавжди запам’ятовував справжнє українське священнодійство. 

Це видання вийде друком наприкінці грудня 2022 обмеженим тиражем, Ваші замовлення адресуйте на сторінку видавництва "Пам'ятки України: Видавець" у Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063929839739 

або на телефон: +380674616900 (Viber, Telegram, WhatsApp)

Теги: Леопольд Ященко, Хор Гомін, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео