Дмитро ПОЖОДЖУК уперше широко знайомить зі своєю колекцією

Дмитро ПОЖОДЖУК уперше широко знайомить зі своєю колекцією
309400 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дмитро ПОЖОДЖУК. Код нації: Українське народне вишивання, упорядник Дмитро Луценко

Миколу Пожоджука, діда Дмитра по батьковій лінії, 1918 року закатували в Омському концтаборі, дід по маминій лінії, Юрій Топузяк, загинув у 1917-му на полі битви проти Росії у складі австрійської армії… Сьогодні Дмитро Пожоджук, визнаний класик української національної гуцульської вишивки, заслужений майстер народної творчості України, всіма силами допомагає ЗСУ у кривавій боротьбі із споконвічним ворогом.

Колекція вишивання, надбана і примножена паном Дмитром налічує понад тисячу одиниць зберігання і може бути безцінною окрасою світових етнографічних і художніх музеїв. Вперше у цьому альбомному видання легендарний Маестро Пожоджук представляє її на показ широкому загалу.

Пожоджук Дмитро Онуфрійович, до того ще й відомий письменник, журналіст, громадсько-політичний діяч, етнограф, фольклорист, писанкар, вишивальник, етнолог, краєзнавець, народився 15 жовтня 1955 року в селі Космач на Косівщині Івано-Франківської області. Його мати Пелагія писала писанки, виготовляла з бісеру ґердани і силянки, вишивала сорочки і сардаки, гачі і портки, ткала полотно, співала в Космацькому сільському хорі славетного Михайла Мороза, на базі якого в 1939 році створено в Івано-Франківську Гуцульський ансамбль пісні і танцю.

Сьогодні родинна оселя Пожоджуків вже стала відомим в Україні та далеко за її межами музеєм, де можна побачити не тільки вишивки пана Дмитра, а й його величезну колекцію писанок, вишивок з різних теренів України, картин, гуцульського вбрання та старовинних предметів народного побуту.

Завдяки нашому виданню «Дмитро ПОЖОДЖУК. Код нації: Українське народне вишивання» космацька скарбниця українського вишивання стане доступною за програмою Міністерства культури та інформаційної політики України в усіх національних та обласних бібліотеках країни. 

На світлині: Дмитро Пожоджук, Ліна Кущ, Роман Гунда в Національній спілці журналістів України на персональній виставці Дмитра Пожоджука 2021 року

Це видання вийде друком наприкінці грудня 2022 обмеженим тиражем, Ваші замовлення адресуйте на сторінку видавництва "Пам'ятки України: Видавець" у Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063929839739 

або на телефон: +380674616900 (Viber, Telegram, WhatsApp)

Теги: Дмитро Пожоджук,українська вишивка,народне вишивання, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, Ліна Кущ, Роман Гунда
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео