Рашисти пошкодили історичний будинок медичної бібліотеки в Києві

Рашисти пошкодили історичний будинок медичної бібліотеки в Києві
339468 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми пишемо історію разом!

Ці слова, сказані ще у 2016 році президентом Окружної лікарської палати Анджеєм Савоні, набули нового значення під час російсько-української війни

Польща – країна, яка першою надала дружню підтримку українському народу на початку широкомасштабного вторгнення рф. Тут знайшли притулок понад 1,5 млн наших громадян. Ця країна надає гуманітарну і воєнну підтримку, послідовно відстоює спільні інтереси на міжнародній арені. Польща – наш союзник та безпосередній учасник історичних подій, які зараз відбуваються в світі.

Національну наукову медичну бібліотеку України з польською медичною спільнотою пов’язують давні тісні стосунки. За підтримки Посольства Республіки Польща на базі нашої бібліотеки 12 років тому було започатковано проєкт із створення Центру польської медичної книги у Києві, в рамках якого відкрито Польську медичну бібліотеку імені професора Збігнева Реліги. Її фонд поповнюється завдяки регулярній підтримці 13 видавництв, 17 різних наукових організацій, інститутів, клінік, палат, музеїв, приватних особ тощо. Сьогодні фонд Польської медичної бібліотеки складає понад 7000 примірників фахової літератури. До речі, навіть агресія рф не змогла зупинити ці контакти. Велику роботу виконує Fundacji Humanosh, яка в такі складні часи продовжує здійснювати доставку ННМБУ медичної літератури.

На жаль, агресор перейшов до нового етапу війни, обстрілявши 10 жовтня громадські споруди і об’єкти критичної інфраструктури. Два ракетні удари у центрі столиці пошкодили лікарні, університети, музеї, бібліотеки, парк та дитячий майданчик. Серед будинків, що постраждали, – історична будівля ННМБУ, яка належить до яскравих зразків київських маєтків кінця ХІХ сторіччя і є своєрідним акцентом у забудові унікального архітектурного ансамблю навколо парка імені Тараса Шевченка.

Двоповерховий особняк на розі вулиць Антоновича і Толстого, в якому розташовано бібліотеку, належав родині відомого підприємця і благодійника Олександра Терещенка. В інтер’єрах ще й досі зберігаються старовинні артефакти та присутнє первинне оздоблення деяких кімнат. Сьогодні у бувшому кабінеті О. Терещенка і його особистій кімнаті розміщено фонд Польської медичної бібліотеки.

Внаслідок обстрілу будівля зазнала пошкоджень. Постраждали фасади, стеля, стіни, близько 80 вікон, світильники та старовинні двері. Були вражені приміщення і Польської медичної бібліотеки: вибиті вікна, пошкоджені унікальні віконні рами. На щастя її фонд не постраждав.

Колектив бібліотеки, який свого часу зробив чимало для збереження пам’ятки і отримання нею статусу пам’ятника архітектури, боляче переживає останні події. Ми докладаємо всіх зусиль щоб усунути наслідки обстрілу, але попереду зима і потрібно якнайшвидше забезпечити належне зберігання фонду, зокрема і колекції польських видань. Різке похолодання та висока вологість повітря можуть завдати непоправної шкоди унікальному книжковому фонду, зокрема Польської медичної бібліотеки.

У кожного свій фронт. В наш час навіть людина із мирною професією «бібліотекар» знаходиться на передовій. Але ворогу нас не залякати і не зруйнувати наше прагнення до перемоги! Наразі, ми потребуємо допомоги. Тож звертаємось до державних, приватних і громадських установ з проханням спонсорської підтримки для усунення наслідків ракетного удару. 

Реквізити Приватбанку

UA458201720313281001301009457
ЄДРПОУ: 02011887
Одержувач: ННМБУ
Призначення: благодійний внесок

Ми пишемо історію разом! 

Світлана КИРІЙ, зав. відділу зовнішніх комунікацій та маркетингу

 (матеріали надані газетою «Dziennik Kijowski»)
 

Світлина з сайту газети «Dziennik Kijowski» 

Теги: SWS, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika, IMF, www.uacenter.media,niezalezna.pl, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео