Міжнародна рада музеїв (ICOM) уклала Червоний список культурних цінностей України

Міжнародна рада музеїв (ICOM) уклала Червоний список культурних цінностей України
349755 ПЕРЕГЛЯДІВ
Оприлюднили Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою
Маріупольський краєзнавчий музей. Фото: Археологічна керамологія/Facebook

Міжнародна рада музеїв (ICOM) уклала надзвичайний Червоний список культурних цінностей України, які знаходяться під загрозою у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням. Про це стало відомо із публікації на сайті організації.

Список підготували й опублікували за результатами роботи українських експертів з міжнародними партнерами. Робота над ним почалась ще у квітні, повідомляла віцеголова ICOM Ukraine Анастасія Чередниченко виданню The Art Newspaper.

Вона також зазначила, що музейні колекції на окупованих територіях Донецька та Луганська перебувають у великій небезпеці з 2014 року, коли Росія вперше вторглася.

Червоний список складається з 53 об’єктів, поділених на 7 категорій: документи, рукописи, книги; ікони; образотворче мистецтво; релігійні пам’ятки; декоративно-ужиткове мистецтво; археологічні пам’ятки.

 

Оприлюднили Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою
Оприлюднили Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою. Фото: icom.museum

Опублікований документ має посприяти припиненню незаконної торгівлі награбованими та вкраденими предметами культурної спадщини України.

ICOM закликає музеї, аукціонні доми, артдилерів та колекціонерів не купувати предмети, схожі на ті, що представлені в Червоному списку, без ретельного дослідження їх походження та відповідної юридичної документації.

Червоний список представлений англійською мовою. Невдовзі на сайті також з’являться переклади українською, французькою і шведською мовами.

 

Теги: ІКОМ,Культура,Червоний список культурних цінностей України, Міністерство культури України, Незалежний Медіа Форум, Пам'ятки України, Незалежний український медіацентр у Європі, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео