Уроки історії для тих, хто ще її не вивчив

Уроки історії для тих, хто ще її не вивчив
294970 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для тих, хто ще до сьогодні не відкривав підручника з історії й по сьогоднішній день не може дати раду зі своїм язиком.

Київ був заснований 482 року, масове хрещення киян  ̶  988. Хрестив Русь Князь Володимир (956-1015 роки життя).

 Москва заснована 1147 року Юрієм Долгоруким. При цьому, Юрій Долгорукий не заснував Москву (!), а віджав її у суздальського боярина Степана Кучки, який володів селами по річці Москва, вбивши його https://cutt.ly/qF3Pnmd. Юрій Долгорукий був праправнуком (!) Володимира Святославовича, який хрестив Русь, і похований у Києві біля Києва Печерської Лаври https://cutt.ly/YF3DoGc

Тож для північних сусідів Київ – сакральне місце!

Територія Київської Русі становила:

 - XI століття  ̶̶  800 000 км²

 - XII століття  ̶  1 300 000 км² https://cutt.ly/oF3S7Z3.

 Простягалася Київська Русь від Чорного моря до Балтійського та Білого морів!

Для порівняння, територія України сьогодні «всього» 603 548 км².

Назва «Україна» вперше згадується у Київському літописі 1187 року  https://cutt.ly/XF3DBD8 і жодного відношення до «окраїни» не має, навпаки, докорінний термін «країна»  ̶  держава.

Назва ж «Російська Імперія» була придумана Петром І, який перейменував Московську державу 22 жовтня 1721 року, використовуючи назву іншої держави https://cutt.ly/9F3GpHI

Навіщо?

По-перше, що ви знаєте про Московське царство до ребрендингу?  https://cutt.ly/rF3HJGU.

По-друге, Русь, вже на той час, була дорогим і шанованим європейським брендом. Київські князі перебували у родинних зв'язках практично з усіма королівськими родинами Європи.

Пам'ятаю каплицю святої Маргарити в Единбурзі, де вказано, що вона є онукою київського князя Ярослава Мудрого (!) https://cutt.ly/MF3060c.Те, що французька Королева Ганна була дочкою Ярослава Мудрого, знає навіть Макрон https://cutt.ly/gF8OWFQ.

Русь була одним із європейських центрів освіти. Перший навчальний заклад згадується 988 роком у Повісті минулих літ https://cutt.ly/oF3HQjy. Другий з'явився у 1030 році й створений був Ярославом Мудрим у Новгороді. Острозьку академію заснували 1576 року, Києво-Могилянську - 1615. Саме Києво-Могилянська академія стала колискою російської освіти. Випускники академії стали засновниками низки шкіл та семінарій у Росії та Білорусії, особливо у XVIII столітті.

Майже в усіх містах Росії: Москві, Петербурзі, Смоленську, Ростові, Тобольську, Іркутську, Холмогорах, Твері, Білгороді, Суздалі, Вятці, Вологді, Коломні, Рязані, Пскові, Великому Устюзі, Астрахані, Костромі, Володимир на Клязьмі та інших, вчителями переважно були випускники Київської академії https://cutt.ly/5F3JUSN.

Відомий вчений Михайло Ломоносов також був випускником Києво-Могилянської академії. Щоправда, до цього він закінчив «Спаську Школу», засновану випускником тієї ж Києво-Могилянської академії https://cutt.ly/WF8Pinx.

Важливо також пам'ятати про українських воїнів.

Вся Європа знає, не з чуток, про українських козаків. І не лише з підручників. Майже у всіх європейських війнах, яких було сотні, кожен третій найманець був українським козаком.

Історія другої світової війни без українців не була б такою, якою вона виявилася. Про це свідчать страшні цифри втрат  ̶  понад 50% загиблих громадян СРСР  ̶  українці.

Росії вкрай некомфортно бути світовим суб'єктом, котрий не має своєї історії, назви та свого народу. Адже «руський» це теж не національність, а приналежність до території https://cutt.ly/7F30Jlo. А російська мова  ̶  штучна https://cutt.ly/PF3098J.

Якщо заглянути у багатовікову історію України, нас завжди намагалися знищити.

Українську мову забороняли 134 рази https://cutt.ly/6F3KxTL.

Комуністичний тоталітарний режим знищив голодомором у 1932-1933 10 млн 500 тис. українців  https://cutt.ly/dF3KI61.

Депортували на Далекий Схід https://cutt.ly/fF3KGp0.

Відбирали родючі території https://cutt.ly/vF3Vtk4.

Можна продовжити довгий перелік злочинів та крадіжок, які намагається приховати Московія, спадкоємець традицій Орди. Але в них нічого не вийде. Вони не вивчили уроки історії.

Для українців, на відміну від рашистів, цінні свобода та гідність.

   Катерина Коваль

 

Світлина з  Вікіпедії

Теги: IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media,Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео