Юрій ЩЕРБАК. Слово про Дмитра ПАВЛИЧКА

Юрій ЩЕРБАК. Слово про Дмитра ПАВЛИЧКА
336496 ПЕРЕГЛЯДІВ

Помер Дмитро ПАВЛИЧКО.

Великий поет, великий державний діяч, великий українець, який стояв біля витоків Української Незалежності.

Помер будівничий Української Цивілізації, пристрасний і відданий син України, доля якого невіддільна від долі народу, що спізнав страждання окупацій – німецької та російської – пережив злети визвольної боротьби, заборони і приниження, гіркі моральні компроміси й сподівання шістдесятників – і дочекався вибуху свободи: 24 серпня 1991 року – зоряний час Павличка та його однодумців, час відродження Української Держави.

Дмитро Васильович Павличко – невтомний трудівник, енциклопедист, справжня Академія української літератури в одній особі. Бо літературу нашу неможливо уявити сьогодні без його поезій, блискучих перекладів світової класики, літературознавчих студій та спогадів, в яких увічнена ціла епоха, її нещастя й радощі.

Звістка про смерть Дмитра Павличка, з яким дружили шістдесят років, принесла невимовний біль: так іде під воду Атлантида, так минає ціла епоха. Лише пам’ять і віра здатні подолати темряву цього часу смертей – старих людей в тилу і молодих – на передовій.

Ніколи не забуду наші спільні з Дмитром Васильовичем поїздки по Україні, в Польщі у часи "Солідарності". Пам’ятатиму як співали разом його безсмертну пісню «Два кольори», як сперечалися , як створювали суспільний рух «Україна в НАТО», як брали участь у круглому столі із політичним трупом Януковичем, як вірили в перемогу над віковічним ворогом України – росією. 

Дмитро Павличко помер посеред битви, не дочекавшись нашої невблаганної Перемоги, але віддавши їй всю силу свого таланту. 

Слава Дмитру Павличку – Герою України!

Царство йому Небесне, встелене українськими зорями.

 

Юрій ЩЕРБАК

 

 

Теги: Дмитро Павличко, Юрій Щербак, Слово українське безсмертне, Українська літературна газета,українська література,Класика, Незалежний Медіа Форум,Національна спілка письменників України, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео