«Українці не хочуть бути частиною «русского міра». Вони – європейці

«Українці не хочуть бути частиною «русского міра». Вони – європейці
257735 ПЕРЕГЛЯДІВ

Польський Інтернет-портал «Niezalezna.pl» опублікував 31.10.2022 року цікаве інтерв'ю ксьондза Вальдемара Павєлєца, керівника Київського товариства паллотинів  (об'єднання католиків на честь святого Вінцента Паллотті. Ред.).

Ксьондз Павєлєц нагадав, що повномасштабна війна, «битва Давида з Голіафом», триває вже понад вісім місяців.

«І за час цих восьми місяців українське суспільство і ми, які мешкають там, стали ще більш об'єднані, – каже отець Вальдемар. – Думаю, що кожна така атака, як сьогоднішня, на критичну інфраструктуру, перешкоджає нормальному життю, але суспільство ще більше об'єднується».

«Це – знак для тих, хто хотів би нас окупувати, анексувати далі, – вони бачать свої втрати, бачать величезну волю українського народу».

Згадавши День святих і Задушки (католицьке свято, що припадає на 1 і 2 листопада, коли вшановується пам'ять померлих. Ред.), о. Павєлєц зазначив, що свято дуже важливе для римо-католицької церкви, і в деяких частинах України і греко-католики, і православні згадують померлих, оскільки упродовж багатьох років різні народи співіснували, і ці дні дуже важливі для вірян різних церков.

На думку ксьондза, інформація слідчих про 9400 дітей, вивезених росіянами з України дуже занижена. «Думаю, що, якщо йдеться про Маріуполь, велика кількість дітей і жінок були вивезені. Хоча діти мали своїх батьків, вони були просто викрадені. Це показує, наскільки різними є ці дві цивілізації. О.Павєлєц зауважив, що для європейської цивілізації пошанування прав людини, дитини є дуже важливим.

«Ми, польський народ, за десятки, сотні років набули досвід того стилю, який тепер росія застосовує щодо українських громадян і, думаю, що для нас у цьому немає нічого нового, – підкреслив ксьондз. – Ми переживали депортації, які упродовж 400 років залишаються однаковими, тільки світ змінюється, цивілізується».

Дійсність «русского міра» має інші цінності – чужі європейським. На жаль, багато європейських лідерів, які зіткнулися з економічними проблемами, забувають про справжні цінності – рівність, свободу. Про це часто говорить Президент Зеленський у своїх виступах: Україна довела за вісім місяців, що є частиною європейської спільноти, бо європейські гасла, свободи, рівності, братства українці виборюють своєю кров'ю й доводять, що вони – частина європейської спільноти й не хочуть належати до «русского міра».

Єжи Слоневський, оглядач НМФ  

 

Теги: SWS, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika, IMF, www.uacenter.media,niezalezna.pl, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі,Єжи Слоневський, Задушки, День святих
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео