Польща починає активно розвивати власну ядерну енергетику

 Польща починає активно розвивати власну ядерну енергетику
322072 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Gazeta Polska» повідомляє про плани польського уряду – побудувати шість ядерних блоків упродовж 20-ти наступних років, які вироблятимуть 20% електроенергії.

Наразі Польща не має жодної АЕС, а її енергетика спиралася на високоемісійне вугілля. Сонячні батареї та вітрові електростанції в теперішніх у Польщі погодних умовах не можуть забезпечити необхідних обсягів енергії.

Тому, уряд прийняв рішення про побудову в період до 2043 року двох АЕС. Кожна з них складатиметься з трьох реакторів загальною потужністю від 6 до 9 гігаватів. Перший реактор буде пущений в дію у 2033 році, а у 2037 році повинно бути закінчено побудову третього реактора.

Для реалізації цього рішення підписано Угоду з американською компанією «Вестінгауз». Місце першої польської АЕС – біля Балтійського моря у Поморському воєводстві в районі Любятова – Копалина. Початок будівництва передбачається на 2026 рік.

Також підписано Угоду щодо будівництва другої АЕС – обрано південнокорейську компанію KHNP.

Згідно з Програмою розвитку польської енергетики, будівництво АЕС розглядається як стратегічна інвестиція для сталого розвитку країни й забезпечення Польщі стабільним джерелом електроенергії задля енергетичної незалежності.

Немаловажною причиною переходу на атомну енергетику є бажання зменшення кліматичних змін, а також – на відміну від «зеленої енергетики» - унезалежнення від погоди при нульовій емісії CO2.

Одна АЕС, потужністю 1500 мегаватів, розміщена на поверхні декількох десятків гектарів, може замінити 4 тисячі вітряків по 1,5 мегавата, які займають площу 144 квадратних кілометри.

Ядерна енергетика, на думку авторів Програми, дасть змогу здешевити вартість електроструму для споживачів і, як показує досвід Франції, Швеції та канадської провінції Онтаріо, різко зменшити емісію CO2.

Будівництво першої польської АЕС збільшить кількість робочих місць до 8 тисяч, переважно з місцевого ринку праці. При будівництві АЕС на понад 50% буде залучений потенціал польських фірм, що дасть можливість отримати до 70% інвестицій в атомну енергетику.

Підкреслюється, що фінансування проекту забезпечують американські й корейські компанії.

Польська преса зазначає, що участь США в будівництві першої АЕС зміцнює стратегічний польсько-американський союз і відповідає інтересам обох країн.

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму 

Світлина з Вікіпедії

Теги: SWS, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika, IMF, www.uacenter.media,niezalezna.pl, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, Юрій Щербак,Ядерна зброя,Анджей ДУДА
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео