2023: Найбільшим постане Музей історії Польщі

2023: Найбільшим постане Музей історії Польщі
399619 ПЕРЕГЛЯДІВ

 2023: Найбільшим постане Музей історії Польщі

Будівництво Музею історії Польщі (МІП) є найбільшою інвестицією в культуру в історії незалежної польської держави, заявив в інтерв’ю Польському пресовому агентству  (PAP) директор МІП Роберт Костро. Музей розповідає про наше минуле сучасними засобами, додає він. Відкриття МІП заплановане на осінь 2023.

У Варшавській цитаделі – поблизу Музею Війська Польського, Катинського музею та Музею Незалежності – триває будівництво Музею історії Польщі. Журналісти могли зблизька побачити, як будується найбільший у країні музей.

Директор Музею історії Польщі Роберт Костро зазначив, що «будівництво Музею історії Польщі є найбільшим починанням і найбільшою культурною інвестицією в історії незалежної польської держави». «Для нас це величезна відповідальність і величезний виклик. Йдеться не лише про масштаби інвестицій, але про відповідальність у контексті національної ідентичності та польської культури, але також про те, як майбутні покоління будуть говорити про історію», – підкреслив він.

Роберт Костро зазначив, що «кожне покоління будує своє бачення історії». «Раніше її будували по-іншому, наприклад, за допомогою образів. Сьогодні сучасний метод побудови історичного наративу, розповідаючи про історію Польщі, – це музей», – зазначив він. «Тому Музей історії Польщі є важливою установою, яка сучасними засобами розповідає про наше минуле», – підкреслив директор МІП.

Він повідомив, що відкриття музею планується на осінь цього року. «Тоді зайдуть перші відвідувачі», – зазначив він. «Поки що це будуть тимчасові виставки з широкою освітньою пропозицією. Постійна експозиція буде наступним етапом, над яким ми зараз інтенсивно працюємо», – підкреслив Роберт Костро.

Будівництво Музею історії Польщі – це величезна інвестиція. Сама будівля музею складається з шести рівнів – двох підземних і чотирьох надземних. «Наземні та підземні площі за розміром розподілені більш-менш порівну. Надземні рівні мають площу 24 тис. кв. м, а підземні – майже 20 тис. кв. – сказав PAP Роберт Войташ, довірена особа директора з реалізації інвестицій. Крім того, підземні рівні на 30 метрів довші порівняно з надземними. Отже, площа будівлі становить 44 тисячі квадратних метрів.

Головний вхід до Музею історії Польщі знаходиться з боку площі Гвардії. Проте поява цього простору не випадкова. «Компонування будинків і площі архітектори спланували так, щоб відображати план казарм Коронної гвардії кінця XVIII століття. На цьому місці за часів короля Станіслава Августа Понятовського було кілька павільйонів», – сказав Кшиштоф Нєвядомскі, керівник програмного відділу постійної експозиції MІП.

Відвідувачі Музею історії Польщі потраплять до головної зали, з якої можна буде пройти до постійної експозиції та тимчасових виставок. Історія музею почнеться не в головному залі, який, за задумом творців концепції музею, має виконувати роль функціонального простору з касами, рецепцією, гардеробом та музейною крамницею.

Майбутня постійна експозиція стане ключовим елементом Музею історії Польщі. "У ньому розповідається про понад тисячолітню історію польського народу і польської держави. Ми починаємо цю історію з другої половини Х століття, коли на сторінках писемної історії з'являється перша польська держава. Наша історія практично висвітлюється досьогодні, тобто до перших десятиліть ХХІ-го століття", сказав Кшиштоф Нєвядомскі.

Про історію Польщі розповідатимуть шість галерей, а виставка має хронологічне та тематичне розташування. «Ми прагнемо до хронологічного розташування, але в той же час у цих галереях ми створюємо окремі частини, які присвячені різним темам, зосереджуючись більше на проблемах, ніж на плині часу», пояснив музейник.

У першій галереї відвідувачі знайомляться з історією П'ястів та Ягеллонської Польщі. Пізніше буде розповідь про колишню Республіку. Третя галерея буде присвячена історії Польщі під час поділу, а розповідь буде доведена до 1914 року. Четверта галерея буде присвячена Першій світовій війні та Другій Речі Посполитій. Найменшою – за площею – але найбільш насиченою подіями буде галерея, присвячена Другій світовій війні. У свою чергу шоста галерея представить долю поляків в епоху комунізму. В інтерв’ю PAP Кшиштоф Нєвядомскі також зазначив, що в майбутній постійній експозиції МІП буде ще й сьоме приміщення. «Однак це не повна галерея, а слугує своєрідним додатком до історії. Ця частина називається +Незавершена історія+, і ми показуємо історію Польщі після 1990 року».

Ця велика історія була підпорядкована трьом основним напрямкам. «Перша нитка – це розповідь про історію нації та держави через призму свободи. Друга нитка – це розповідь про польську ідентичність і те, як вона змінювалася протягом століть. Третя нитка – розповідь про цивілізаційні зміни, повсякденне життя та про соціальну та економічну історію», – сказав Нєвядомскі.

Значну роль у розповіді про польську історію відіграють і великі експонати. «Першим експонатом, який побачать відвідувачі, стане стовбур так званого чорного дуба. Його викопали із дна озера в Померанії, в Коцеві. Дендрохронологічні дослідження показують, що це дерево росло в другій половині Х століття, коли існувала держава, про яку ми згадуємо в польській історії», – зазначив історик. «У нашій колекції є експонат, який старий як Польща», додав він. Він також зазначив, що на виставці всебічно буде показано історію початків польської держави.

Серед великих експонатів також є паровози, тобто парові машини ХІХ століття, які використовувалися для сільськогосподарських робіт. «Вони будуть у частині, присвяченій Польщі після поділу. У нашій виставковій концепції вони символізують промислову революцію та той факт, що це була епоха парової тяги», – пояснив Кшиштоф Нєвядомскі польській агенції PAP.

 

У своїй колекції Музей історії Польщі має також демонтований монумент «Братство по зброї», який раніше знаходився на Віленській площі у Варшаві. Він відкриває шосту галерею, присвячену історії Польщі комуністичного періоду. «Ці солдати символізують жорстокість і силу, які рухали системою, яка виникла в Польщі після Другої світової війни», – зазначив пан Нєвядомскі.

Ще один масштабний експонат – бронетранспортер СКОТ, який на виставці має символізувати воєнний стан. «Останню галерею замикає статуя Фелікса Дзержинського, яка колись стояла на Банковій площі у Варшаві. Ми хочемо завершити нашу розповідь культовим фільмом, який показує її розбирання», зазначив історик. Великогабаритні експонати вже на своїх місцях, але залишаються в спеціально захищених боксах.

Роль виставкового простору також виконуватимуть скляні патіо. В одному з них відвідувачі побачать картини Братства св. Люка. Торік у колекції Музею історії Польщі було сім панорамних картин і чотири гобелени. Картини показують найславетніші моменти історії польської державності: від зустрічі Болеслава Хроброго та імператора Оттона біля гробу св. Войцеха (1000), через прийняття Люблінської унії (1569), закінчуючи прийняттям Конституції 3 травня (1791). Гобелени, розроблені Мечиславом Шиманським, прославляють короля Яна ІІІ Собеського: його військові успіхи та могутність Речі Посполитої його часів.

Як підкреслив Кшиштоф Нєвядомскі, «створюючи наратив постійної експозиції, ми намагалися використати різноманітні експозиційні засоби». «Найважливіші з них – це понад три тисячі експонатів, тобто оригінальних свідків історії, речових свідчень», – сказав він. «Ми вважаємо, що, створюючи музейну історію, ми якимось чином зобов’язані розповісти її через артефакти, предмети з минулого», – додав він. Музейники МІП користуються й іншими засобами комунікації, наприклад, мультимедіа, проекції, інтерактивні та звукові станції. Важливу роль відіграє і сценографія постійної експозиції.

Із осені цього року простір тимчасових виставок буде відкритий для відвідувачів. «Ця площа становить 1400 кв. м. Це немало, якщо взяти до уваги, що площа постійної експозиції становитиме 7300 кв. м», – зазначив Роберт Войташ. Зала, залежно від потреб, може поділятися на чотири самостійні виставкові простори за допомогою розсувних стін. Кшиштоф Нєвядомскі в інтерв’ю PAP повідомив, що під час відкриття музею відвідувачам буде представлено тимчасову виставку, яка демонструватиме, як MІP здобував експонати, а також як створюються музейні колекції сьогодні. «Наступна виставка буде про роздуми про те, як треба розповідати історію», – додав він.

Відвідуючи будівельний майданчик, Роберт Войташ наголосив, що «будівля Музею історії Польщі є багатофункціональною». Окрім приміщень постійної та тимчасової експозицій, будуть також інші приміщення, які будуть доступні для всіх відвідувачів Музею історії Польщі. Це будуть приміщення, пов’язані з місіонерською діяльністю MІП, тобто навчальні кімнати, кімнати для майстерень, а також читальна зала, бібліотека та кабінети музею.

Будівля музею також включатиме глядацьку залу на 580 місць. «Зала для глядачів була виконана відповідно до стандартів концертної зали, тобто за моделлю +коробка в коробці+», – пояснив пан Войташ. У залі можна проводити як акустичні, так і електроакустичні концерти. Музей прийматиме концерти Sinfonia Juventus, з якою МІП має угоду про співпрацю і для якої музейна зала буде головним концертним залом. 

Аудиторія також прийматиме конференції, у тому числі й міжнародні, а також різноманітні ярмарки та інші види культурних чи ділових заходів. Будівля також обладнана театрально-кінозалом, який може вмістити 150 осіб. «Його головна мета – показати історичні та дидактичні фільми, які музей виробляє чи ко-продюсує. Ми вважаємо, що це також буде гарним місцем для організації прем’єр інших цікавих фільмів», – сказав пан Войташ. Крім того, в Музеї історії Польщі будуть також конференц-зали.

Під час візиту на будівельний майданчик МІП також можна було оглянути східний фасад будівлі та простір позаду музею. Зрештою, ця частина включатиме рекреаційно-освітній простір з літнім амфітеатром. «Відвідувачі почуватимуться так, наче опинилися на терасі», – сказав пан Войташ.

Східний фасад будівлі виконано з португальського мармуру. Як пояснив Роберт Войташ, «архітектори мали ідею, щоб цей фасад щось промовляв, тому створено особливі рельєфи, що відсилають до історії польської». Кшиштоф Нєвядомскі, у свою чергу, зазначив, що «фасад – через те, що він неоднорідний за кольором – також відсилає до гасла шарів пам’яті, що історія зростає».

Будівля Музею історії Польщі увінчана дахом, з якого відкривається вражаючий вигляд на панораму Варшави. «Там підготовлено оглядовий майданчик, з якого відкривається краєвид на центр Варшави, мабуть, один із найкрасивіших у столиці, бо його ніщо не закриває», – підкреслив Роберт Войташ. Дах також буде частково озеленений. "Це також спонукатиме вас добре провести час", – додав він. 

Анна Крушинська (PAP)

На світлині споруда Музею історії Польщі у процесі будівництва, 2023

Теги: Музей історії Польщі,Музейництво, Польща й Україна: реалії і перспективи, Культура,РАР, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео