ТИЖДЕНЬ УКРАЇНИ: МАСОВАНІ РАКЕТНІ УДАРИ І ВІДПОВІДЬ пУТІНУ

ТИЖДЕНЬ УКРАЇНИ:  МАСОВАНІ РАКЕТНІ УДАРИ І ВІДПОВІДЬ пУТІНУ
245668 ПЕРЕГЛЯДІВ

У щотижневому огляді експертів Інформаційної оборони Ви дізнаєтесь:

Чому росія вдалася до масованого ракетного терору проти України?

Чи буде побудована українська система ППО?

Чи зацікавлені  наші партнери у гідній відповіді на ракетний терор путіна?

 

МАСОВИЙ РАКЕТНИЙ ТЕРОР

У понеділок, 10 жовтня російські агресори нанесли масований удар 84 ракетами та 24 БПЛА по мирних містах і селах України. З них 43 ракети та 13 безпілотників силам ППО вдалося збити. Загинуло 19 людей, 105 було поранено, близько 4 тисяч населених пунктів залишилося без тепла і світла.

Які ж цілі ставив перед собою путін знову повернувшись до тактики масового ракетного терору?

Мета перша: вбомбити Україну у середньовіччя, знищити її критичну цивільну інфраструктуру, наші тепло-, гідроелектростанції, тепломережі та лінії електропередачи, в кінці кінців «заморозити» нас.

За розрахунками ворога, системне пошкодження критичної інфраструктури повинно було призвести до зменшення стійкості оборони країни, створити проблеми з логістикою, постачанням на фронт зброї, палива, маневрування резервами. А саме головне – принести холод та темряву до осель мирних українців.

Але ворог прорахувався. Завдяки важкій праці наших енергетиків пошкодження вдалося ліквідувати за декілька днів. На додаток, зіграло важливу роль багатократне резервування енергосистеми України здійснене ще у радянські часи. 

Мета друга: зламати українську націю, посіяти паніку, зневіру до ЗСУ та до влади серед українців.

У 1921 році італійський генерал Дуе опублікував книгу «Панування у повітрі», в який доводив, що будь-який військовий конфлікт можна виграти шляхом нанесення масованих авіаударів для психологічного тиску на населення та примусу до капітуляції. Друга світова війна довела, що його концепція була хибною.

Масовані нальоти люфтваффе у липні – жовтні 1940 року під час «битви за Британію» не примусили підданих короля до здачі та проведення мирних переговорів. Британці вистояли і не зламалися.

Вистоюємо і не зламаємося і ми, українці. Замість паніки та зневіри, путін у відповідь отримав багатомільйонні прокльони моїх співвітчизників та все зростаючу ненависть до рашистів.

Мета третя: внутрішньоросійська.

Останнім часом позиції путіна серед еліти та ура-патріотів суттєво ослабли. Представники російського політичного класу задавали закономірне питання – де взяття Києва за три дні та обіцяна швидка перемога? Натомість російські можновладці та доларові мільярдери отримали санкції, конфіскацію майна та проблеми всередині росії.

Ура-патріоти вважали дії путіна недостатньо жорсткими, млявими та беззубими і вимагали чергової ескалації військових дій, нанесення ударів по центрах прийняття рішень, об’єктах критичної інфраструктури.

Особливо загострилася ситуація після ураження Кримського мосту, яке стало не причиною, а лише зручним пропагандистським приводом для нанесення масових ракетних ударів минулого тижня.

Таким чином кремлівському диктатору вдалося трохи заспокоїти елітну істерику. Однак, зрозуміло, що глибинні причини наростаючої кризи путіну повністю нейтралізувати не вдалося.

Із подальшими успіхами ЗСУ кризові явища серед російської еліти будуть лише зростати. І рано чи пізно це призведе до того, що хтось із високопосадовців чи бізнесменів промовить сакраментальну фразу: «а цар то не справжній!»

пУТІН ЯК АНТИ-МІДАС

За давньогрецькою легендою, боги наділили царя Мідаса казкової можливістю: все до чого він доторкався перетворювалося на золото. У путіна навпаки є чудова, як для українців особливість: він є анти-Мідасом. Все за що він береться перетворюється на лайно, на свою протилежність.

Виступав проти розширення НАТО аж до війни з Україною – отримав вступ до альянсу Фінляндії та Швеції, збільшення сухопутного кордону із ним на дві тисячі кілометрів. Ставив завдання взяти Київ за три дні – отримав блискучу перемоги ЗСУ під Харковом. Перелік можна продовжувати.

Так вийшло і на цей раз. Замість паніки та знищення оборонного потенціалу України внаслідок масованого ракетного удару путін отримав якісне збільшення військової допомоги нашій держави та визнання росії державою-терористом.

Останнім часом зустрічі у форматі Рамштайн перетворилися на рутину, під час яких за накатаною схемою забезпечувалися логістика поставок зброї Україні. Основні політичні рішення «що і коли поставляти» заздалегідь приймалися в столицях провідних держав Заходу і лише озвучувалися під час спілкування міністрів оборони 50 країн, які підтримують нашу країну.  

Але завдяки недолугим діям кремлівського карлика на «Рамштайні-6» були ухвалені рішення, які якісно змінюють систему поставок зброї до України.

По-перше, скасовані старі табу щодо систем ППО, які до цього постачалися у дуже обмеженій кількості.

Мова йде не лише про збільшення поставок кількості дивізіонів  протиповітряної оборони, розширення номенклатури поставок (обговорювалися, навіть постачання супер сучасних систем Patriot).

Насправді, мова вже йде про створення в Україні загальнодержавної інтегрованої системи ППО, дія батарей якої буде перекривати один одну, із застосуванням систем ешелонованої боротьби з повітряними цілями малої, середньої та великої дальності. Одним словом – наші партнери готові допомогти у створенні надійного захисту наших осель, нашого «Залізного куполу» із сталі «Азовсталі» і не у віддаленому майбутньому, а прямо зараз.

По-друге, якщо раніше держави партнери дуже обережно і стримано ставилися до інтенсифікації темпів військово-технічної допомоги Україні, то під час останньої зустрічі міністрів оборони вони навпаки з ентузіазмом шукали нові можливості поставок зброї до нашої країни.

Джо Байден підписав новий указ про допомогу Україні на суму 675 млн доларів. Польща передає Україні 150 терміналів Starlink, Португалія – шість радянських гвинтокрилів, Іспанія – чотири системи ППО Hawk, Британія – ракети до засобів протиповітряної оборони NASAMS. Почався навіть обережний зондаж теми постачання німецьких «Леопардів», що раніше взагалі було неприйнятним.

Для перемоги Україні потрібна сучасна техніка та озброєння. Ми ще раз говоримо нашим партнерам – надайте нам зброю, все інше ЗСУ зроблять самі.

рОСІЯ – ДЕРЖАВА-ТЕРОРИСТ

На зовнішньополітичному фронті, росія також отримала досить чутливі удари. Президент Франції Еммануель Макрон ледь не вперше заявив, що Україна має відновити свої кордони у межах 1991 року.

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала російську федерацію країною з терористичним режимом. «За» проголосувало 99 депутатів, один утримався. ПАРЄ перша міжнародна організація, яка визнала росію державою-терористом.

Примітно, що до документу ПАРЄ була внесена правка із закликом надати Україні засоби ППО.

В свою чергу, Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій засуджуються проведення росією фейкових псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України. Нас підтримали 143 із 193 країн членів ГА ООН. І лише чотири держави – традиційні сателіти росії (Білорусь, Північна Корея, Сирія та Нікарагуа) голосували разом з нею проти.

Не слід применшувати значення резолюцій міжнародних організацій. Хоча, на перший погляд, з них не вистрелиш та окупантів не вб’єш.

Кожен удар, який пропускає росія на зовнішньополітичному фронті, це цеглина у фундамент нашої майбутньої перемоги та нової архітектури світової безпеки, де Україна буде грати не останню роль.

 Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд «Відкрита політика»

На світлині автор

Теги: Ігор Жданов,Інформаційна оборона,Фонд «Відкрита політика»,Тижневий огляд, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, Агресія росії в Україні, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео