Анатолій ЯКОВЕЦЬ: Нобелівська премія для Ліни КОСТЕНКО

Анатолій ЯКОВЕЦЬ: Нобелівська премія для Ліни КОСТЕНКО
347327 ПЕРЕГЛЯДІВ

Анатолій ЯКОВЕЦЬ: Нобелівська премія для Ліни КОСТЕНКО   

В Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація відеопроекту “Ліна Костенко: відповідь кожному”. Перед показом відео і зустріччю із тими, хто взяв участь у проекті, доцент Могилянської школи журналістики, кандидат філологічних наук Анатолій Яковець нагадав про життя і творчість видатної авторки.

Десять років вона була відірвана від свого батька – вчителя за фахом, і те, що його віднесли до так званих «ворогів народу», завадило дівчині поступити на філософський факультет Київського університету. Тоді вона вирішила піти стежкою батьків. Але згодом замість педагогічного інституту обрала літературний.

«Вже тоді, коли під час навчання в інституті на літературних вечорах, на семінарах чи просто на дружніх вечірках в студентському гуртожитку починала читати свої твори, усі були переконані: Ліна Костенко – майбутня знаменитість», – зазначив Анатолій Яковець.

За його словами, у шестидесятих роках вона відрізнялась не тільки поетичним даром, а й активною громадською позицією: підписувала лист-протест проти арешту української інтелігенції, захищала Івана Світличного, Опанаса  Заливаху, Михайлова Косіва і Бориса Гориня, а через лист на захист В’ячеслава Черновола два роки її їм’я радянська влада не згадувала.

У 1967 році Ліна Костенко подавалася на Нобелівську премію, але не отримала. Загалом було 70 кандидатів. Крім неї, від України подавалися Іван Драч та Павло Тичина.

«Чи зможе Ліна Костенко її врешті отримати? Звісно, – впевнений науковець. – Але для цього потрібно знайти кошт для перекладу її книги, видати, зробити промоцію за кордоном, тому що не всі члени Нобелівського комітету читають українською мовою».

Реалізація відеопроекту “Ліна Костенко: відповідь кожному” стала можливою завдяки патронату Міністерства молоді та спорту України. В основу покладено ідею представлення творів Ліни Костенко яскравими вітчизняними особистостями. Читання поезії дитиною як символом поєднання поколінь повинно було стати лейтмотивом сюжетної лінії. Багато відомих людей відгукнулись на пропозицію долучитися до відеопроекту.

На світлині: Анатолій Яковець

Теги: Ліна Костенко,Анатолій Яковець,Нобелівський лауреат, Слово українське безсмертне, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео