Китай – росія – США. Політично-торговельний трикутник сьогодні

Китай – росія – США. Політично-торговельний трикутник сьогодні
219767 ПЕРЕГЛЯДІВ

Китай – росія – США. Політично-торговельний трикутник сьогодні

Китай живе з експорту своїх товарів, а також з виробництва західних товарів на своїх заводах руками китайських робітників. Устаткування – верстати, матеріали, технологічні процедури – китайцям надає Захід. Мікропроцесори – характерний приклад: якісь слабенькі процесори для пралки чи дитячих забавок – китайці потрафлять зробити, а от серйозні – для компютера чи ракети – ні. 

Друге. Товарооборот Китаю с Євросоюзом і США у 2022 році склав $1,6 трлн у 8 разів більше, ніж з росією, як свідчить митна статистика КНР. Китайсько-американська торгівля за 2022 рік зросла до $760 млрд. Товарооборот з  Євросоюзом – $847 млрд. Натомість КНР і Росія в 2022 році наторгували $190 млрд. Цифри непорівняльні. Зверніть увагу, Китай продає на Захід більше, ніж купує: ЄС імпортував з Китаю $562 млрд, США   $567,3 млрд. Натомість, ЄС експортує в Китай $285,4 млрд, США $408 млрд. Кажучи простіше, китайці добряче заробляють на співпраці і торгівлі із Заходом.

І вони це добре розуміють: якщо, скажімо, китайці не можуть забезпечити якимись своїми товарами світовий попит – вони відразу ж піднімають ціни на цей товар і всіма силами намагаються збільшити його виробництво. Інша справа, коли Штати і їхні союзники накладають ембарго на певні китайські товари. Що робити із запакованими по стелю товарами, яких не можна продати бодай по собівартості, з устаткуванням і робітниками, які не мають роботи – поки що ніхто не придумав. Бо  Екваторіальне Конго пралки чи дрони в Китаю купувати не буде. Це головний аргумент на те, що Пекін не стане всерйоз вступати у війну на стороні росії. Якщо таке станеться – то це означає, що світ остаточно з’їхав з глузду від якоїсь зарази, подібної до коронавірусу і яку запустили в атмосферу тепер уже кацапи.

Таким чином, якщо американці перенесуть своє виробництво з Китаю в Україну, Польщу, Словаччину (з чехами вже не вийде, бо вони працюють на німців), Китай почне виробляти ночви і дитячі горшки для мешканців Африки. І китайці, і американці добре розуміють, що Пекін можна було б доволі швидко «переконати» не пхатись у війну на стороні московії, якби не зажерливий і безсовісний транснаціональний бізнес, із яким розібратись можуть тільки американці. Що вони й почали за часів президента Трампа, який змусив американські компанії, які виробляли високотехнологічну продукцію (комп’ютери, зокрема) перенести своє виробництво у США.

А президент Д.Байден у червні 2021 року заборонив інвестувати американські гроші в китайські технологічні компанії і використання в США устаткування Huawei і ZTE.

Зараз Вашингтон постійно закликає Китай не втручатись у війну на Україні на стороні агресора. Поки що це спрацьовує.

Китайці дуже підступні, хитрі, наполегливі і безпринципні. Протягом останніх 100 років їх сильно били і вони про це пам’ятають. Але оцей прокол з перетворення Китаю на державу з експортно орієнтованою економікою – дуже погана ідея. Їх дуже легко поставити на коліна, переставши купувати їхні товари. Треба пам’ятати, що Китай має 1.4 мільярда населення і не здатен власними силами забезпечити його продуктами харчування. І вище керівництво Китаю дуже добре усвідомлює цю загрозу.

Резюме: Воювати разом з кацапами проти нас, масово давати їм зброю китайці не стануть. А от по-тихеньку перекидати їм легку піхотну зброю, трохи ракет і снарядів, використовуючи для цього Північну Корею і ще якісь ліві шляхи, – обов’язково. Зрештою, вони це давно практикують: влітку я бачив фото з передка китайських гранат із ієрогліфами. А тому, якщо китайці відважаться озброювати московію, – це означатиме перший крок до світової війни. І це поставить на вуха весь Захід, зокрема – США. Якщо ж американці на це не зреагують негайно і жорстко – Пекін спробує перевірити реакцію Вашингтона на предмет Тайваню. Далі писати не хочеться.

У мене великі сумніви, що китайці ризикнуть на війну із США. Навіть на конвенційну. У мене також великі сумніви, що американці стануть всерйоз захищати Тайвань.

І саме в цьому й полягає велика проблема: америкоси – боягузи. 

Іван САС, оглядач Незалежного Медіа Форуму

Світлина: depositphotos / pmakin

Після

 

Теги: США,Китай, Агресія росії в Україні,Міжнародна співпраця,Торгівля, Світова економіка, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео