Швидкий вступ України в НАТО зробить продовження війни для російського президента безцільним, заявив Курт Волкер

Швидкий вступ України в НАТО зробить продовження війни для російського президента безцільним, заявив Курт Волкер
322487 ПЕРЕГЛЯДІВ

Швидкий вступ України в НАТО зробить продовження війни для російського президента Путіна безцільним, заявив колишній посол Сполучених Штатів при НАТО, експредставник США по Україні Курт Волкер.

Нинішня політика НАТО ненавмисно надсилає сигнал для Путіна – продовжувати бойові дії. “Бо ми говоримо, що Україна стане членом у тривалій перспективі, але ми не можемо привести її в НАТО, поки триває ця війна. Це є стимулом для Путіна продовжувати війну. Я дійсно думаю, що прийшов час для нас зробити прямо протилежне послання, – що Україна стане членом НАТО якнайшвидше. Це означатиме, що не залишиться жодного шляху для програшу України. Тоді для Путіна продовження цієї війни буде безцільним, а для Росії – руйнівним”, – сказав Волкер.

Практичне втілення швидкого приєднання України до Альянсу не є таким складним, як вважається, додав Волкер. Усі занепокоєння – зокрема, щодо ескалації війни, ризику використання ядерної зброї або прямого зіткнення НАТО з російськими військами – можуть бути вирішені, переконаний дипломат.

“Можна говорити, зокрема у форматі Ради НАТО – Україна, що стаття 5-та (Вашингтонського договору – ред.) означатиме для України, і якими будуть  кроки з боку Альянсу відповідно до цієї статті для захисту України. Стаття 5-та не містить специфічних зобов’язань відряджати війська, вона говорить про колективну відповідь. Таку колективну відповідь ми маємо навіть зараз, тому що тренування, обладнання, дані розвідки, – це все НАТО вже надає Україні”, – пояснив Волкер.

Крім того, НАТО може зробити більше для допомоги Україні – надати більше спроможностей для розмінування, зокрема морського. Це дозволить відкрити маршрути у Чорному морі, наголосив Волкер. Також Альянс може розпочати місії із забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі, що заперечить претензії Росії на право атакувати цивільні судна третіх країн у міжнародних водах.

“НАТО також може прямо долучитися до повітряного захисту України. Надання відповідного обладнання є добрим початком, наразі справи є кращими, ніж раніше. Але я думаю, що Альянс може зробити більше, прямо допомагаючи Україні з протиповітряною обороною. Із заходу Україна межує з країнами НАТО, що дозволяє використовувати спроможності для повітряного захисту великих населених пунктів або об’єктів цивільної інфраструктури”, – сказав дипломат. 

Волкер зазначив, що висловлює особисту точку зору, а не позицію уряду США.

Фото: Sergei Supinsky Credit: AFP/Getty Images

Теги: Курт Волкер, Агресія Росії в Україні, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео