Чернігівщина: «Священна корова» вікарія Павла Лебедя пасеться у Кіптях

Чернігівщина: «Священна корова» вікарія Павла Лебедя пасеться у Кіптях
302563 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Священна корова» вікарія Павла Лебедя у Кіптях

У колишнього намісника Києво-Печерської Лаври єпископа Української православної церкви Московського патріархату, митрополита Вишгородського та Чорнобильського, вікарія Київської митрополії Павла (в миру Петра Дмитровича Лебедя) є власний тваринницький комплекс та земля. Журналісти «Bihus.info» у своєму розслідуванні знайшли великий майновий комплекс на Київщині, земля під яким належить митрополиту, а сам комплекс – агрофірмі «МПЛ АГРО», котра орендує землю під ним.

Розслідувачі припустили, що перші літери абревіатури назви товариства розшифровуються як митрополит Павло Лебідь. Втім, цікаво інше: агрофірма має землю на Київщині та Чернігівщині. Столичні журналісти не конкретизували, де саме «МПЛ АГРО» орендує землю, але нам вдалося відшукати, в якій конкретно громаді «священна» агрофірма обробляє родючі чорноземи Чернігівщини.

Журналісти програми «Bihus.info» розповіли про мирські блага або нечернече життя митрополита Павла і показали його розкішний маєток у селі Вороньків за 40 кілометрів від Києва. Сам намісник Києво-Печерської Лаври назвав двоповерховий будинок у майже 600 «квадратів», гостьовий будинок на 170 квадратів, альтанку та будинок охорони «невеличкою хатинкою».

У 2016-му цей маєток виставили на продаж за 1 мільйон 300 тисяч доларів, та ніхто його не купив. А ще скандальний митрополит, який за рішенням суду відбуває цілодобовий арешт, має своєрідний агробізнес. Журналісти «Bihus.info» розповіли, що митрополит Павло має великий майновий комплекс у Вороньках. Повідомляється, що землю під складами та корівниками – загалом трохи більше 6 гектарів – митрополит здає у суборенду бізнесмену Олександру Матвієнку.

«Земля під складами й корівниками належить сільраді, але митрополит орендує і її. Трохи більше шести гектарів, і здає їх в суборенду чоловіку на ім’я Олександр Матвієнко. Нехитрий заробіток митрополита, а в Олександра Матвієнка є фірма «МПЛ АГРО». Власне, її прописка – це і є адреса майнового комплексу Петра Лебедя. «МПЛ АГРО» шістьма гектарами не обмежується і має у користуванні 537 земельних ділянок на Київщині та Чернігівщині. Сукупно – це понад 1100 гектарів», – зазначив журналіст Вадим Коршенко.

Журналісти звернули увагу на те, що в назві «МПЛ АГРО» може бути зашифроване ім’я священнослужителя – митрополит Павло Лебідь. На сайті агрокомпанії вказано, що фірма займається обробкою 12 тисяч гектарів землі, має 800 дійних корів, розводить свиней і курей.

«Наше виробництво сфокусовано на рослинництві та молочному скотарстві, саме вони є основними видами діяльності «МПЛ АГРО», – йдеться у публічному представленні агрокомпанії з Київщини.

– Земельний банк становить понад 12000 гектарів землі і стабільно збільшується із кожним днем», – хваляться на сайті «МПЛ АГРО».

Зазначається, що у формуванні молочного стада беруть участь корови таких порід: голштинська (чорно-строката), симентал, сіра українська, джерсійська. А молочні комплекси підприємства обладнані зручними доїльними залами.

Ще одним активним напрямом діяльності «священного» бізнесу є свинарство. Компанія працює з кількома породами свиней: ландрас, дюрок та велика біла.

ТОВ «МПЛ АГРО» має також потужний автопарк сільськогосподарського транспорту і навіть здає в оренду комбайни. В автопарку представлено техніку всесвітньо відомих брендів: Claas Lexion, John Deere, Berthoud Raptor, Horsch.

Дата реєстрації підприємства – 21.12.2017 року.

У 2022 році загальний дохід компанії офіційно склав 41,7 мільйона гривень, з яких 9,3 мільйона гривень – чистого прибутку. Самі ж активи агрофірми оцінені в 95 мільйонів гривень. Кінцевим бенефіціаром ТОВ «МПЛ АГРО», знову ж таки офіційно, є Матвієнко Олександр Олександрович. Саме на нього, як зазначають журналісти-розслідувачі, оформлений 400-ий «Мерседес», на якому їздить митрополит Павло і саме він, як ми вже зауважували, орендує землю під майновим комплексом у Петра Дмитровича Лебедя – він же митрополит Павло.

Ми довго шукали, де саме на Чернігівщині агрофірма, яку пов’язують із нескромним монахом, може орендувати землю, і таки знайшли, натрапивши на одне із рішень місцевої ради. Так, 24 травня 2022 року на 14 сесії 8 скликання Кіптівська сільська рада ухвалила рішення «Про надання згоди гр. Мельнику Олегу Васильовичу на передачу земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 24,1614 га, кадастровий номер 7422086800:63:154:0001, в суборенду без зміни цільового призначення – для ведення фермерського господарства, в оренду ТОВ «МПЛ АГРО». Очевидно, що ніхто не ганятиме техніку з Київщини на 24 гектари площі, отож припускаємо, що в щедрій на землі Кіптівській громаді це підприємство має значно більші масиви. Втім, про це ми навряд чи дізнаємось від голови сільської ради, адже Володимир Кучма вміє зберігати таємниці.

Бо ж, як відомо, кіптівські землі облюбували не лише лаврські намісники, а й колишні посадники землі чернігівської – один із голів Чернігівської ОДА, який до війни намагався займатись агробізнесом. 

Віталій НАЗАРЕНКО

На світлині путін і колишній намісник Києво-Печерської лаври єпископ Московського патріархату, митрополит Павло (в миру Петро Дмитрович Лебедь і Паша-Мерседес)

Газета «Чернігівщина» – партнер Незалежного Медіа Форуму

Теги: УПЦ МП,митрополит Павло, Чернігівщина, Корупція,газета "Чернігівщина", Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео