Орбан вкотре блокує допомогу ЄС Україні

Орбан вкотре блокує допомогу ЄС Україні
332444 ПЕРЕГЛЯДІВ

Угорщина вкотре заблокувала виділення коштів на зброю для України – 500 мільйонів євро. Це восьмий транш з Європейського фонду миру, грошима з якого країнам ЄС компенсують постачання зброї Україні. 

Журналіст “Радіо Свобода” Рікард Юзвяк повідомив, що Будапешт знову став на заваді виділенню фінансування. 13 листопада в Брюсселі міністри закордонних справ ЄС обговорювали цю тему та намагалися знайти консенсус. 

“Сьогодні відбулася ще одна дискусія про Україну в Брюсселі серед 27 міністрів закордонних справ ЄС. І знову відбувається блокада 8-го траншу (на 500 мільйонів) військової допомоги ЄС для України”, – написав Юзвяк. 

Угорщина блокує рішення вже кілька місяців поспіль. Спочатку – нібито через те, що українське Національне агентство з протидії корупції внесло угорський OTP Bank, найбільший банк країни, до переліку спонсорів війни. Втім, навіть після того, як Україна виключила фінансову установу зі списку, Будапешт не розблокував допомогу з військового фонду ЄС. Будапешт назвав крок Києва “правильним”, але зажадав гарантій, що банк не повернуть до переліку в майбутньому. 

Транш із Європейського фонду миру – не єдина частина допомоги, яку Україна не може отримати через Угорщину. Раніше Єврокомісія запропонувала розширити бюджетну підтримку, щоб допомогти Києву виплачувати зарплати та покривати інші витрати. На саміті 14-15 грудня країни-члени ЄС мали б проголосувати за цей пакет. Водночас видання Reuters з посиланням на європейських посадовців повідомило, що дехто побоюється блокування допомоги прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. 

Якщо Будапешт застосує право вето, Євросоюз має спосіб обійти його, кажуть джерела видання. ЄС планує звернутися до кожного з урядів інших європейських країн з проханням розробити власний пакет допомоги Києву. Разом двосторонні пакти становитимуть ті ж 50 млрд євро. 

“Угорщина ризикує перенапружити свою удачу. Ми б хотіли мати їх на борту, але настає момент, коли людям набридає, що Будапешт тримає всіх у заручниках. Обхідний шлях стомлює, але у нас він є, якщо знадобиться”, – сказав європейський посадовець в інтервʼю Reuters.  

Паралельно з цим Угорщина відкрито применшує прогрес України на шляху до Євросоюзу. 10 листопада прем’єр країни Віктор Орбан заявив, що Євросоюз не повинен починати переговори з Україною про членство в ЄС.

“Я хотів би дуже чітко заявити, що відмова Угорщини від початку переговорів з Україною про членство в ЄС не є предметом бізнес-угоди… Вона не може бути пов’язана з питанням коштів, які Угорщина має право отримати”, – наголосив Орбан.

Орбан заявив що Україна не готова вести переговори про членство в ЄС, адже “Київ далекий від ЄС”.

“Україна жодним чином не готова вести переговори з амбіціями членства в ЄС. Україні так само далеко до членства в ЄС, як Мако [угорське місто на південному сході країни – ред.] до Єрусалима”, – сказав Орбан. 

Різкі заяви угорського премʼєра неодноразово спричиняли критику серед його європейських колег. Нещодавно ексглава міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс дорікнув Орбану за його критичні коментарі про Україну. 

“За словами Орбана, Україна перебуває на відстані світлових років від членства в ЄС. Можливо, так здається, тому що він бачить Україну, яка, безсумнівно, разом з ЄС, зі своєї власної країни, яка сама віддаляється від нього на світлові роки”, – сказав Лінкявічюс.

https://www.ukrainianworldcongress.org/

Фото: Francois Lenoir / Reuters

Теги: Орбан, Угорщина, Агресія Росії в Україні, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео