Популярні вирази 2022 – «гоблінський режим», «Kyiv», «війна за мир»

Популярні вирази 2022 –  «гоблінський режим», «Kyiv», «війна за мир»
284813 ПЕРЕГЛЯДІВ

Популярні вирази 2022 –  «гоблінський режим», «Kyiv», «війна за мир»   

Для людей, втомлених від пандемії, війни, інформаційного перевантаження, прагнення досягти ідеалів і відповідати стандартам, «гоблінський режим» є дуже привабливою перспективою, пояснює професор Анна Вілечек з Університету Яна Кохановського в Кельце, пояснюючи вираз року в Oxford University Press, що є «режимом гобліна».

Видавництво Oxford University Press обрало виразом року «гоблінський режим». «Це означає стан, близький до відречення. Воно полягає в тому, щоб вести життя далеко від очікувань і суспільних норм, але в атмосфері неспішної ліні, неохайності вдома і зосередження уваги лише на собі, ігноруванні або запереченні думок інших, – пояснила професор Анна Вілечек.

«Зморщені спортивні костюми, розпатлане волосся, купа чашок на столі, гортання сторінок чи каналів на зручному дивані – ось атрибути сучасних +гоблінів+», – додала вона.

В інтерв'ю дослідниця зазначила, що "популярність цього вислову дехто пов'язує з часами криз – як глобальних, так і індивідуальних, які змушують людей по-новому дивитися на соціальні норми, просто оскаржуючи їх". Вона також нагадала, що «вираз +Goblin mode+ роками використовувався в англомовних соцмережах (перераховані, наприклад, на сайті Tumbrl або Urban Dictionary), але набув розголосу через деякі фейкові новини».

«Це стосувалося стосунків між Джулією Фокс і Каньє Вестом, відомою парою в американському шоу-бізнесі. Передбачуваною причиною розриву було те, що модель +перейшла в режим гобліна+ і, таким чином, відмовилася від свого стереотипного образу +червоної доріжки+», - зазначила проф. Вілечек.

«Крім того, меми та віруси, відтіняючи грайливі значення +гоблінського режиму+, зазвичай протиставляють його важкій роботі чи напруженим зусиллям (після молодості +trajharding+), але також іноді викривають злопам’ятність, грубість, стан після вживання алкоголю чи навіть сексуальний контекст», – відзначає дослідниця.

На запитання, чому прототипом такої поведінки став гобіт, проф. Вілечек пояснила, що «ця істота, відома з поп-культури, настільки ж огидна, як і злісна». "Його не цікавлять соціальні зобов'язання чи правила. Однак у нього багато +свободи+ – йому більше нічого не потрібно робити, але він може все... Здається, для людей, втомлених від пандемії, війни, перевантаження інформацією, прагнення до досягнення ідеалів і встановлення стандартів – це дуже приваблива перспектива», – розповіла дослідниця.

На запитання, чи існує ширша тенденція щодо окремих слів чи виразів року, що минає, проф. Анна Вілечек нагадала, що зараз триває організований Варшавським університетом плебісцит на слово року 2022 під керівництвом проф. Марека Лазінського. «Серед 23 ключових слів, які найчастіше зустрічаються в польському публічному дискурсі, були ті, що стосуються побутових проблем поляків, політичних суперечок, а також ті, що стосуються геополітичної ситуації, тобто триваючої війни та загрози (наприклад, +війна+, +ракета+, +дрон+ , +в Україні+, +біженець+, +кордон+)», – зазначила дослідниця.

Відлуння цих значень також часто зустрічається в деяких англійських словах у 2022 році, а їхнє обговорення можна знайти в одному з дописів на сайті «Портал про мову» (https://www.o-jezyku.pl/). Як пояснила проф. Анна Вілечек, «серед них такі структури, як +#IStandWith+ у польській версії, яка виглядає як +#muremza+), +Kyiv+ – українська форма написання столиці України або +permacrisis+ – нескінченна криза». «Ці слова відкривають семантичні поля, пов’язані з війною, тривогою, відчуттям загрози та постійною кризою», – додала професор.

У свою чергу, у Німеччині слово 2022 «Zeitenwende» перекладається як «переломний момент» або «прорив», маючи на увазі вторгнення Росії в Україну. Як зазначила у розмові проф. Вілечек, «у свою чергу, гасла +Krieg um Frieden+ (війна за мир) і +Gaspreisbremse+ (гальмування цін на газ) посіли друге і третє місця відповідно». 

Анна Крушинська (PAP)

На рисунку із Вікіпедії – гоблін

Теги: «гоблінський режим», «Kyiv», «війна за мир» ,Популярні вирази 2022 року , Культура, Мова,світові тенденції, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео