Казімєж Дольний отримав із США спадщину Марії та Єжи Кунцевичів

Казімєж Дольний отримав  із США спадщину Марії та Єжи Кунцевичів
254203 ПЕРЕГЛЯДІВ

Казімєж Дольний отримав  із США спадщину Марії та Єжи Кунцевичів

 

У Польщі Будинок-Музей Кунцевичів (Dom Kuncewiczów ), філія Музею Вісли в містечку Казімєжі Дольному, поблизу Любліна,  одержав спадщину родини Марії та Єжи Кунцевичів із США. Півтони пам’ятних речей колекції включають: фотографії, документи, твори мистецтва. Установа також отримала авторські права на літературні твори Кунцевичів.

 

Моніка Янушек-Сурдацька з Музею Вісли в Казімєжі Дольному, голова філії Будинку Кунцевичів, повідомила, що спроби отримати спадщину Марії та Єжи Кунцевичів розпочалися у 2018 році, після смерті їхнього онука – Олександра, який жив у Сполучених Штатах. Як вона пояснила, єдиний спадкоємець цього роду помер бездітним.

 

«Після того, як нас повідомили про смерть онука Марії Кунцевичової, ми зробили спробу врегулювати ці питання і перевезти спадщину родини Кунцевичів до Польщі. Це був непростий процес. Це було пріоритетне питання не лише для музею, а й для Казімєжа Дольного, з яким пов’язала своє життя родина Кунцевичів», – підкреслила Моніка Янушек-Сурдацька.

 

Вона також зазначила, що музей може розраховувати на державну підтримку. Вона підкреслила роль Моніки Кунке з Юридично-договірного департаменту Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Почесного консула Республіки Польща у Вірджинії Роберта Йосковяка та співробітників Посольства Польщі у Вірджинії, які брали участь у моніторингу та ефективному транспортуванні колекції до Польщі.

 

«Повернути спадщину було надзвичайно складно не лише з формальних причин, а й через пандемію COVID, яка тривала два роки. У 2021 році суд штату Вірджинія надав Будинку Кунцевичів право на рухоме майно і роботи Марії та Єжи Кунцевичів, але довелося дочекатися легалізації», – пояснила Янушек-Сурдацька.

 

Процес ввезення з Америки рухомого майна родини Кунцевичів, який тривав понад 4 роки, закінчився перед Різдвом. «Півтонний вантаж прибув до Польщі військовим транспортом. Зараз ми розпаковуємо 30 ящиків. Серед них документи, фотографії, книги та інші пам’ятні речі з дому онука Марії та Єжи Кунцевичів», – додала менеджерка.

 

Кожну коробку відкривають тремтячими руками, бо не знають, що всередині. "І там є цінні та цікаві предмети. Відкривши коробку з описом +штучні прикраси+, працівники Dom Kuncewiczów знайшли два великих шматки бурштину, оправлених у срібло. Для нашого музею це символічне відкриття, адже першим опублікованим текстом Кунцевичової є повість під назвою +Amber+ в журналі +Pro arte et studio+», – зазначила Моніка Янушек-Сурдацька.

 

В іншій скрині співробітники музею серед інших знайшли фрак для верхової їзди сина Кунцевичів – Вітольда. Він був ентузіастом і заводчиком коней, також брав участь у перегонах.

 

Транспорт зі Сполучених Штатів включав картини та графіку художників, пов’язаних із Казімєжем Дольним та родиною Кунцевичів. Серед них твори в Тадеуша Міхаляка та Єжи Гнатовського. «Це важливі картини, тому що на звороті є особисті, красиві присвяти Марії Кунцевичовій, які розповідають про їхню дружбу», – додала керуюча Дому Кунцевичів.

 

«Також у нас є півметрова скульптура Ірени Лорентович – художниці, якій ми торік присвятили виставку. Вона була відомим сценографом, писала картини, але ми не знали, що вона й ліпила. Тому ніколи нам не спало на думку, що ми отримаємо 25-кілограмовий подарунок у вигляді скульптури, яка зображує Богоматір Остра Брама», – сказала Моніка Янушек-Сурдацька.

 

Вона підкреслила, що з придбанням цінних пам’яток було врегульовано авторські права на твори Марії та Єжи Кунцевичів. «Для нас також надзвичайно важливо, щоб разом із цією спадщиною до Польщі повернулися авторські права. Це означає, що ми нарешті зможемо видати книжки Марії Кунцевичової, тому що останнє видання +Cudzoziemka+ вийшла друком 2009 року і з того часу ця та інші книги не видавалися», – пояснила завідувачка.

 

«З цього приводу вже є дуже розвинені переговори з двома видавництвами. Одне, німецьке, хоче цього року видати +Два місяці+, а з іншим, польським, ми хочемо видати серію книжок Кунцевичової, починаючи з +Cudzoziemki+ цього року», – повідомила Януш-Сурдацька.

 

На запитання, коли туристи зможуть побачити нові пам’ятні речі Кунцевичів у Казімєжі Дольному, вона відповіла, що незабаром найцінніші з них будуть представлені в родинному домі Марії та Єжи Кунцевичів, але спочатку вони будуть доступні онлайн на www.narynkuusiascwkazimierzu.pl

 

Стосунки між Марією та Єжи Кунцевичами та Казімєжем Дольним сягають 1927 року. Тоді вони приїхали сюди на відпочинок. Будинок Кунцевичів на вул. Małachowskiego 19, відомий як вілла «Під білкою», збудований у 1936 р. Родина Кунцевичів провела період Другої світової війни в еміграції, повернувшись до Польщі лише на початку 1960-х рр. Їм також повернули будинок у Казімєжі, де вони жили аж до смерті.

 

Їхній дім у Казімєжі, згідно із заповітом, роками був осередком творчості й осідком фундації, заснованої Вітольдом Кунцевичем. У 2004 році, впорядковуючи свої спадкові справи, Вітольд Кунцевич продав віллу правлінню Люблінського воєводства. Зараз у Казімєжі Дольному існує літературна філія Музею Вісли, присвячена родині Кунцевичів.

 

Габріель Богачик, PAP

 

На світлині Моніка Янушек-Сурдацька у Будинку Кунцевичів із гостем з України, дипломатом і письменником Юрієм Щербаком, 2022

Теги: Dom Kuncewiczów,Моніка Янушек-Сурдацька,культурна спадщина,Реституція культурних цінностей,Казімєж Дольний, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Культура, www.uacenter.media, Юрій Щербак, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео