Віктор УКОЛОВ: Хтоcь захищає комуністичні назви у Києві?

Віктор УКОЛОВ: Хтоcь захищає комуністичні назви у Києві?
344380 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Хтоcь захищає комуністичні назви у Києві?

У заголовку припущення, і я хотів би помилитись – втім, я викладу факти, а ви судіть самі. Торік стало відомо, що Повітрофлотський проспект, одна з головних вулиць Києва, і досі має назву, яку їй подарувала комуністична влада в 1923 році на честь "красного воздушного флота".



Як наслідок цілий ряд дипломатів, і тих, кого називають моральними авторитетами, запропонували змінити назву проспекту.

Юрій Щербак, один з тих, хто стояв біля витоків нашої незалежності і киянин, чий рід жив у нашій столиці ще до першої світової війни, запропонував дати нову назву цій вулиці на честь Європейського союзу.

Але несподівано Експертна топонімічна комісія, яка займається перейменуваннями, почала тихий саботаж. Спочатку, не повідомивши громадськість, експерти напівтаємно зібралися наприкінці грудня, щоб вирішити, що Повітрофлотський проспект – нібито некомуністична назва. Мовляв вулицю перейменовували, а пізніше повернули "історичну назву". Те, що історичну назву, яку повернули, вулиця отримала 1923 року на честь "красного воздушного флота" експерти, напевно зусиллям волі, забули.

На початку лютого молодий краєзнавець Антон Короб, який про радянське минуле міг хіба слухати від старших людей, реєструє петицію за збереження старої назви "Повітрофлотський". Втім, як і треба було очікувати, петиція не змогла набрати потрібну кількість підписів любителів комуністичної минувшини.



Врешті-решт під тиском громадськості Експертна рада з топоніміки Києва збирається на відкрите засідання навесні, але там, на мою думку, починається справжнє крутійство!

Спочатку експерти висловлюються категорично проти перейменування, але під тиском аргументів поступаються. Зрештою голова комісії Олександр Алферов виголошує справжню сенсацію – з його слів він консультувався з представництвом Єврокомісії і там висловились проти появи назви проспект Європейського союзу в Києві.

Для мене це виглядало як відверта брехня, бо не у правилах Євросоюзу, щоб його керівні органи диктували місцевим громадам як називати вулиці, а тим більше в країні, що не є членом ЄС. Я був украй здивований, але ще більше вразила витримка доктора юридичних наук Леоніда Ємця, який незворушно і трохи іронічно попросив Алферова передати депутатам Київради лист представництва ЄС, де викладена така позиція.

Звичайно ж ніякого листа представництва ЄС Олександр Алферов передати не зміг. Спроба втягнути дипломатів з Європи у захист комуністичної спадщини була безславно провалена.

Зрештою 7 квітня у додатку Київ Цифровий на голосування було виставлене перейменування ряду вулиць Києва, зокрема Повітрофлотського проспекту. Але не все так просто, бо навздогін експертна комісія плюнула трохи отрути.

У розділі нових назв Повітрофлотського проспекту напроти назви "проспект Європейського союзу" рекомендації експертів нема. Зате експертна комісія замість назви Повітрофлотський проспект рекомендує назву "Повітрянофлотський проспект", змінивши лише дві літери. Як я бачу, занадто дорога для когось виявилась стара назва на честь "красного воздушного флота", і можливо таємний шанувальник комуністів має багато впливу, або багато грошей.

Необ'єктивність експертної комісії добре виявляє голосування за перейменування проспекту Правди, де експерти підтримали назву "проспект Європейського союзу". Чомусь тут їм не заважала вигадана позиція представництва ЄС!

Лишається нагадати, що в частині Києва, де проходить Повітрофлотський проспект, розташовані будинки офіцерів Київського військового округу, куди в старі радянські часи заселяли не тільки чесних військових, а ще й нащадків НКВС...

Віктор УКОЛОВ,
громадський діяч, політолог, журналіст

Українська правда, https://blogs.pravda.com.ua/

 

 

Теги: Віктор УКОЛОВ, Юрій Щербак,Повітрофлотський проспект, Декомунізація, Київ, Перейменування вулиць Києва, Незалежний Медіа Форум, Гримаси "русского міра", Думки вголос, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео