Полонський історичний музей на Хмельниччині отримав близько 500 артефактів, які були виявлені під час археологічних розкопок восени 2023 року

Полонський історичний музей на Хмельниччині отримав близько 500 артефактів, які були виявлені під час археологічних розкопок восени 2023 року
298383 ПЕРЕГЛЯДІВ

Полонський історичний музей на Хмельниччині отримав близько 500 артефактів, які були виявлені під час археологічних розкопок восени 2023 року. Про це повідомив керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства "Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Павло Нечитайло.

"Полонському історичному музею передали 472 предмети з досліджень 2023 року, які збагатять колекцію музею та історичного народу міста Полонного. В розкопах були знайдені матеріали лука-райковецької культури VIII-IX століть, раннього залізного віку, а також матеріали з Давньої Русі ХІІ-ХІІІ століть та велика кількість предметів XVII-XVIII століть. Крім того, передано понад 30 монет і давньоруських прикрас", - зазначив Нечитайло.

За його словами, дослідження відбувалися у вересні-жовтні 2023 року в історичній частині Полонного на вулиці Переца-Маркіша, 23. Розкоп розміром 10 на 10 метрів був розташований на ділянці фортечного валу, між кавальєром та костелом Святого Анни. Роботи відбувалися за підтримки гранту від Українського культурного фонду.

Під час досліджень було зібрано цілу колекцію. Більшість знахідок належать до другої половини XVIІ століття: цегла, фрагменти кахлів, керамічний і скляний посуд, залізні вироби, кулі, монети, люльки для куріння, гральні фішки.

Раніше повідомлялося, що на Полтавщині знайшли кинджал-акінак VII-початку VI століття до н.е. Тепер він представлений в колекції клинкової зброї скіфської доби Полтавського краєзнавчого музею.

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео