Президент Анджей ДУДА: Ядерна парасолька над Польщею

Президент Анджей ДУДА: Ядерна парасолька над Польщею
280442 ПЕРЕГЛЯДІВ

У найновішому числі впливового тижневика «Ґазета Польска» (5-11 жовтня 2022) опубліковано інтерв’ю Президента Польщі Анджея Дуди, яке він дав головному редактору цього видання Томашу Сакєвічу. Обговорювалося і питання російських погроз щодо застосування ядерної зброї у війні з Україною.

Президент Польщі зазначив, що у випадку, якщо Росія розпочне ядерну війну, «для них не буде майбутнього. Якщо навіть їм (росії. – Ред.) вдасться вижити, вони будуть прокляті у цілому світі».

На питання, чи не повинна Польща за таких загроз думати про ядерну парасольку, А.Дуда відповів, що «передовсім проблемою є те, що ми не маємо атомної зброї». На думку президента Республіка Польща є потенційна можливість взяти участь у програмі США «Nuclear Sharing» (концепція програми передбачає надання країнам-членам НАТО ядерної зброї, яка залишається під контролем США).

«Ведемо переговори з керівництвом Америки щодо того, чи США розглядають таку можливість. Це відкрита тема».

На зауваження пана Сакєвіча щодо того, що США можуть подивитися на цю проблему інакше після всього, що сталося в Україні, президент Дуда підкреслив, що не виключає цього. Також висловив переконання, що ядерна зброя не перебуватиме під польським управлінням, але може бути розміщена на території Польщі. «Вірю, що Польща буде зміцнювати свою безпеку. Це – наша далекосяжна мета», – заявив Анджей Дуда.

В передовій статті головного редактора Томаша Сакєвіча, розміщеній у тому ж самому числі «Ґазети Польскої», зазначається, що ядерні погрози Росії вимагають створення над Польщею ядерної парасольки. Автор висловлює сумніви щодо одностайної позиції країн НАТО в разі застосування Росією тактичної ядерної зброї, враховуючи поведінку Німеччини і деяких інших держав під час війни Росії з Україною. Т.Сакєвіч нагадує, що Росія тримає в Калінінграді (Кулевець по-польськи) ядерні боєголовки, націлені на Польщу, а НАТО не має подібної зброї на кордонах Росії. Ця ситуація створює спокусу для Москви скористатися перевагою.

Т.Сакєвіч вважає, що програма «Nuclear Sharing» може стати вступним етапом до набуття Польщею власної ядерної зброї.

«Вислання сильного сигналу про готовність відповісти на атомну атаку має стати для Москви відром холодної води», – робить висновок головний редактор «Ґазети Польскої».

Єжи Слоневський, оглядач Форуму

Катикатура: Rafał Zawistowski, Ґазета Польска

Теги: Анджей ДУДА Ядерна парасолька над Польщею,Томаш Сакєвіч,Tomasz Sakiewicz, GazetaPolska, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media,Andrzej Duda,Єжи Слоневський, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео