Niezależna.PL: Фактор «Х» світового масштабу

Niezależna.PL: Фактор «Х» світового масштабу
283602 ПЕРЕГЛЯДІВ

Польський інтернет-портал Niezależna.PL 12 грудня 2022 публікує статтю Єжі «Байрахтар» Любаха під такою назвою Фактор «Х».

«Аналітики, які вивчають мілітарну проблематику війни в Україні, – пише автор, – найчастіше вигукують можливості несподіваного перелому у військовій сфері – наприклад, появу нової зброї. І тут виникла зовсім нова ситуація: виявилося, що Україна позбавлена досі союзниками далекосяжної зброї, сама почала її виробляти і успішно застосувала, атакуючи російські авіабази на відстані 500-600 кілометрів від фронту. Це означає величезну зміну, значення якої ми ще не збагнули».

Автор статті посилається на думку українського аналітика Павла Жовніренка, який зазначив, що Україна розробила дрон Сокіл-300 з дальністю лету до 1300 кілометрів, що дозволяє атакувати такі віддалені цілі, як аеродром в Енгельсі. «Використовуючи власні конструкції, ми не даємо росіянам звинувачувати Захід в прямому втручанні у війну», – каже  П.Жовніренко.

Є.Любаха вважає, що такий розрахунок цілком слушний. Про це ж свідчить реакція державного секретаря США, який у дипломатичних виразах визнає, що американці із тихим задоволенням умивають руки: «Це не ми, це вони самі».

І головне: США не протестують проти обстрілів російської території далеко від лінії фронту. «Зрозуміло, – іронізує автор, – що погляд москви не має значення, бо вона і так віддавна звинувачує Америку, НАТО, Польщу та інопланетян у безпосередній участі у війні з бідною миролюбною росією. Проблема в іншому: оскільки Захід не зміг запобігти російським обстрілам цивільних цілей та критичної інфраструктури України, можливостями суворого реваншу з боку української арії.

Якщо дані щодо дальності українського «Сокола» правдиві (а про це свідчать виконані удари), то що заважає атаці на великі російські міста, включаючи москву?

Результати таких атак не можна передбачити, крім одного – тотального падіння авторитету Кремля у російських громадян, що може призвести до хаосу й серйозних політичних наслідків».

«Це те що торкається фактора «Х» в мілітарній сфері. Але є ще політична сфера у вигляді проблем, які залишив по собі СРСР. Сто з чимось років тому Ю.Пілсудький, на той час ще маршал, не начальник держави, передбачливо визначив, як перемогти російського гіганта, «розірвавши імперію вздовж національних швів».

Починається черговий етап цього «розрізання», – констатує автор. – Напад росії на Україну показав іншим совєтським республікам як москва не рахується  із формальною незалежністю цих країн… і нездатність (росії. – Ред.) до нової їх окупації».

Наступник фактором «Х» є великі спільні азербайджансько-турецькі військові демонстрації Ірану на кордоні з Азербайджаном. Початок воєнних дій у цьому регіоні може означати воістину геополітичні зміни – наприклад, розпад Ірану, у складі якого перебуває значна частина етнічних земель Азербайджану, далеких від лояльності до тегеранських аятолів.

Польський публіцист нагадує, що Іран є запеклим ворогом США і постачає росії дрони та ракети, які знищують українські міста.

Також автор зазначає, що в Китаї тривають бунти населення, які можуть завадити планам КНР щодо суперництва з США. Поступовий вихід Казахстану, Киргизії й Таджикистану з-під влади москви свідчить про початок кінця багатовікової російської тюрми народів.

«Якщо московський режим у результаті одночасної дії цих різнорідних факторів раптово впаде, а його нащадки, рятуючи рештки імперії, звалять усі злочини на путіна, вже мертвого, то фактор «Х» може перетворитися на цунамі також і в польській політиці, коли можуть вийти на яв таємні зв’язки з москвою», – робить висновки Єжі «Байрахтар» Любаха.

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

Карикатура Олексія Кустовського (Радіо Свобода), 2022

Теги: Єжи Слоневський, Польща й Україна: реалії і перспективи,Стара Європа,Загравання з путіним,Niezalezna.PL,Strefy Wolnego Słowa, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF,Новини України та світу
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео