Зі Львова у Познань евакуювали перші 34 картини

Зі Львова у Познань евакуювали перші 34 картини
377369 ПЕРЕГЛЯДІВ

Виставка щойно евакуйованих зі Львова картин виставлена у Познані

Виставка, на якій представлено 34 картини Яцека Мальчевського, відкрилася у Національному музеї в Познані. Експоновані роботи щойно евакуювали зі Львова до Польщі. Заступник міністра культури та  національної спадщини Польщі Ярослав Зеллін не виключив подальших подібних евакуацій творів мистецтва.

Із Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького твори перевезли у Національний музей у Познані. Їх виставка в познанському музеї триватиме до кінця березня 2023 року. Paweł Napierała – куратор виставки «Я йду у світ і я триваю. Картини Яцека Мальчевського із Львівської національної галереї мистецтв». Наразі невідомо, скільки часу картини зберігатимуться в Польщі. 

В інтерв’ю журналістам під час понеділкового відкриття виставки в Національному музеї в Познані заступник міністра культури та національної спадщини Ярослав Селлін зазначив, що ще на початку нападу Росії на Україну Міністерство культури та національної спадщини Польщі повідомило українську сторону про можливість зберігання творів, яким загрожує війна, в Польщі.

«Перші кілька місяців українці скоріше евакуйовували музейні пам'ятки зі сходу на захід країни. Навколо Львова був створений хаб для зберігання цих робіт із різних місцевостей зі сходу, де відбулася окупація, до найкривавіших боїв, але тоді вони не вирішили вивозити ці твори за межі країни. Тепер вони вирішили це зробити, тому що нещодавні ракетні обстріли росії охоплюють всю територію України», – сказав Селлін.

Як зазначив він, після останніх нападів дирекція Львівської картинної галереї вирішила зберігати картини Мальчевського в Познані. «Поки що це щорічний внесок, щоб показати тут ці картини. Звичайно, ми будемо спостерігати за перебігом воєнної ситуації у наших сусідів і, можливо, це буде продовжено, але я сподіваюся, що продовжувати не доведеться», – висловив він надію.

Він визнав, що транспортування творів Мальчевського було першою подібною операцією з евакуації творів з України в більших масштабах. «Зараз ведуться переговори через нещодавні ракетні обстріли, як у різних інших місцях Польщі деякі пам’ятки мають бути приховані (...). Незабаром ви, ймовірно, також дізнаєтесь про інші евакуації та зберігання творів мистецтва або їх порятунок у інших польських закладах культури», – сказав він.

Відповідаючи на запитання, він зазначив, що вартість таких проектів повністю лежить на польському боці. Він додав, що Мінкультури Польщі допомагає українській стороні, в тому числі й надсилаючи матеріали для захисту різноманітних пам’яток від пожеж чи вибухів.

Під час відкриття виставки в понеділок заступник голови Міністерства культури підкреслив, що виставка, організована в Познані, є «великим жестом солідарності Національного музею в Познані з країною, яка сьогодні переживає варварство війни». Він зазначив, що гордістю є те, що музей з перших днів російської агресії проти України вживає заходів для підтримки воїнів-українців. Познанська інституція започаткувала спеціальну музейну пропозицію, організувала збір коштів, а також брала участь у безпосередній допомозі, насамперед організовуючи транспортування матеріалів для захисту творів мистецтва.

«Сьогодні, керуючись обов’язком охорони культурної спадщини, Національний музей у Познані запрошує нас на виставку робіт Яцека Мальчевського, перевезених зі Львова та захищених на час російського вторгнення в Україну саме тут, у Познані», – сказав він.

Заступник міністра підкреслив, що творчість Яцека Мальчевського – одного з найвидатніших і визнаних художників в історії польського мистецтва – є свідченням і аналізом драматичної історії Польщі.

«Я не сумніваюся, що символічну мандрівку образів зі Львова можна порівняти з блуканням часів війни в пошуках надійного притулку. Це блукання кілька місяців тому траплялося і з українськими біженцями – воно відбувалося і триває досі на наших очах», – зазначив він.

«Ця виставка робить нас щасливими і радісними, але, я думаю, ми всі відчуваємо, що це радість крізь сльози, тому що картини не повинні втікати від варварів», – додав Селлін.

Назва виставки «Іду у світ і залишаюся. Картини Яцека Мальчевського з Львівської національної галереї мистецтв» є жестом допомоги та солідарності у справі охорони спадщини.

«Треба пам’ятати, що проект, який реалізовується нами швидкими темпами, є радістю і фантастичною пропозицією для нашої аудиторії, але перш за все це евакуація колекцій з України. Ми рятуємо нашу спільну спадщину. Протягом кількох місяців Яцека Мальчевського картини з львівської колекції дивитимуться на картини Мальчевського з познанської колекції. Вони залишатимуться в Познані скільки завгодно. Вони повернуться до Львова, коли там буде безпечно»,  – сказав він.

«Наша колекція робіт Мальчевського, та, що представлена ​​в Познані, і та, яку можна побачити в Рогаліні, безумовно, є найціннішою колекцією. Колекція найважливіших робіт цього художника. Зараз ми доповнюємо її роботами зі Львова», – додав директор музею.

Автори виставки підкреслили, що знищення росіянами творів мистецтва, храмів чи меморіальних місць є явним порушенням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, ратифікованої в 1954 році. Вандалізм історичних і предметів мистецтва офіційно вважається військовим злочином.

Szymon Kiepel, Rafał Funeral (PAP)

Світлина: Підготовка до відкриття виставки "Іду у світ і залишаюся. Картини Яцека Мальчевського з Львівської національної галереї мистецтв у Національному музеї в Познані". PAP/J.Kaczmarczyk

Джерело: https://dzieje.pl/dziedzictwo-kulturowe/otwarto-wystawe-ewakuowanych-ze-lwowa-obrazow-jacka-malczewskiego

Теги: Реституція культурних цінностей,музейні цінності України, Польща й Україна: реалії і перспективи, Агресія росії в Україні,Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького,34 картини Яцека Мальчевського, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео