Корупційно-шпигунський скандал у Європарламенті і російське підґрунтя

Корупційно-шпигунський скандал у Європарламенті і російське підґрунтя
332184 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Корупційно-шпигунський скандал також має російське підґрунтя у Європарламенті?

 

"Коли в Європарламенті обговорювали санкції, які слід запровадити, Єва Кайлі не дозволяла критично висловлюватися про Росію. Тепер, коли ми дивимося на дебати, які вели ці люди, чи їхні виступи, де-факто ці виступи дали проросійський плід(...) Таких заходів було багато, і їх бенефіціаром завжди була Росія», – сказав євродепутат від PiS Домінік Тарчинський у програмі Томаша Сакєвіча «Polityczna kawa» на Telewizja Republika.

Корупційний скандал спалахнув у грудні 2022 після арешту колишнього віце-президента Європейського парламенту (ЄП), грецької соціалістки Єви Кайлі, яка підозрюється в отриманні великих хабарів з Катару. Однак Кайлі не єдиний негативний фігурант корупційного скандалу в ЄП. Також залучені члени родини колишнього віце-президента Європарламенту, її родичі та інші євродепутати.

За словами гостя головного редактора журналу «Gazeta Polska» Томаша Сакєвіча в «Polityczna coffee» на Telewizja Republika євродепутата Домініка Тарчинського, це найбільший скандал в історії Європарламенту.

Насправді немає масштабу, за яким ми могли б виміряти те, що ми дізналися в середині грудня 2022. Це безпрецедентна подія, яка абсолютно підриває довіру до багатьох заходів Європейського парламенту. Усі мої знання отримані завдяки тому, що я був членом Комітету з розслідування Пегаса ЄП. Цей комітет використовувався ЄП як клуб проти, зокрема, польського уряду та взагалі проти урядів, які не дуже популярні в Європі, – зазначив євродепутат.

Виявилося, що тих, хто був заарештований, або тих, хто зараз є підозрюваними чи звинуваченими, вдалося затримати завдяки інструментам дешифрування, таким як Pegasus. Звідси повне знання, тому що в цьому слідчому комітеті, членом якого я є, серед інших засідала Єва Кайлі.

Томаш Сакєвіч зазначив, що фігуранти корупційного скандалу дуже піклуються про верховенство права в Польщі...

Але справа Pegasus також має своє польське відгалуження, тому що люди з цього комітету прийшли до Сенату Польщі, вимагаючи розслідування нібито незаконного використання Pegasus поляками. Тим часом уряд Марокко використовував це незаконно, і вони повинні були створити прикриття, вони повинні були перекласти відповідальність на Польщу, і ці хабарі служили цій меті, серед іншого, – зазначив головний редактор «Gazeta Polska».

Крім того, пан Тарчинський додав, що йдеться про заборону польським спецслужбам використовувати будь-які інструменти дешифрування, щоб польські служби перестали реально контролювати інші служби.

Керівник марокканської розвідки був тим, хто зустрічався з послом Марокко в Польщі, людиною, яка, за повідомленнями ЗМІ, організувала всю корупційну мережу, і цей посол Марокко, який зустрічався з ним, також зустрічався та зміцнював стосунки зі спікером сенату Томашем Гродзькі, – додав Тарчинський.

Євродепутат також звернув увагу на російське підґрунтя корупційного скандалу в ЄП. Він також сказав, що гроші, які витікали з панамських банків, надходили до депутатів, які були заарештовані або звинувачені.

«ЗМІ швидко підхопили, що Єва Кайлі під час дебатів щодо Росії, які вона вела, не дозволяла депутатам вільно говорити», зазначив він.

Коли в ЄП обговорювали санкції, які слід запровадити, Єві Кайлі не дозволяла критично висловлюватися про Росію. Зараз, коли ми дивимося на дебати, які ведуть ці люди, чи їхні виступи, то де-факто це виступи, які дали проросійські плоди. (...) Цих заходів було багато, і їх бенефіціаром завжди була Росія, – сказав Тарчинський і додав, що слід враховувати, що те, що ми знаємо зараз, – це лише верхівка айсберга.

Томаш Сакевич запитав, скільки євродепутатів може бути залучено до скандальної справи.

«На даний момент ми говоримо про 60 євродепутатів, але я хотів би зазначити, що наступного тижня починається третій раунд слухань, більше євродепутатів, імунітет яких вимагав президент ЄП, будуть затримані, тому я впевнений, що це група з 60 євродепутатів однозначно розшириться. Звідси моя пропозиція повторити всі голосування щодо резолюцій проти Польщі, оскільки багато з них були прийняті незначною більшістю. Якби не корумповані політики, ці постанови не були б ухвалені», – додав євродепутат.

 

Джерело: Telewizja Republika, nielezna.pl

На світлині: євродепутат Домінік Тарчинський і головний редактор популярного щотижневого журналу «Gazeta Polska» Томаш Сакєвіч у його авторській програмі «Polityczna kawa» на польському телеканалі Republika

 

 

Теги: Томаш Сакєвіч,Ґазета Польска,телеканал Републіка, SWS, GazetaPolska,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika,Tomasz Sakiewicz, www.uacenter.media, Niezalezna.PL, Independent Media Forum, IMF,російський агент, Незалежний Медіа Форум, Євросоюз,Європарламент
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео