На порозі – санкції ЄС на російські нафтопродукти

На порозі – санкції ЄС на російські нафтопродукти
364292 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новий пакет санкцій сильно вдарить по Росії. Вона не може розраховувати на допомогу

Заплановані ЄС санкції щодо російських нафтопродуктів можуть особливо сильно вдарити по Москві, оскільки вона не зможе розраховувати на «рятівний круг» з боку Китаю чи Індії в цьому плані. Можливістю для Росії можуть стати ринки Сінгапуру та ОАЕ, але це незрівнянно менші покупці.

Кремль не зможе розраховувати на допомогу Китаю та Індії в послабленні наслідків нових санкцій цього разу щодо імпорту російського нафтопродукту, які Євросоюз запровадить 5 лютого. Хоча Китай та Індія охоче купують сировину – дешеву російську нафту, вони навряд чи будуть купувати російське готове паливо, оскільки самі є експортерами цього продукту, повідомляє Business Insider.

– Обидві країни є нетто-експортерами продукції, тому їм немає потреби імпортувати більше, – в інтерв’ю Business Insider пояснив Віктор Катона, головний аналітик нафтового ринку Kpler.

У свою чергу агентство Bloomberg повідомило, що Євросоюз розглядає можливість введення обмежень у 100 доларів за барель для російського дизельного палива та 45 доларів за барель мазуту.

Російське паливо може знайти покупців у Сінгапурі та Об'єднаних Арабських Еміратах, а потім звідти на більші азіатські ринки, але невеликі, – додав Катона. Російська продукція, на думку аналітика, може дістатися також до Західної Африки та Латинської Америки.

Портал пише, що Китай та Індія виробляють паливо на власних нафтопереробних заводах, які також могли б робити поставки в Європу. За даними Financial Times, китайський вантаж вже прямує до Латвії, хоча транспортування на такі відстані вимагає додаткового часу та витрат.

Business Insider перераховує варіанти Москви в цій ситуації, згадуючи ймовірність зменшення Кремлем обсягів видобутку нафтопереробного палива, що дозволить зберегти видобуток нафти на стабільному рівні, завдяки чому експорт цієї сировини до Індії та Китаю буде ще більшим.

Кремль також міг би «озброїти нафтопродукти, скоротивши експорт», – сказав стратег Morningstar Стівен Елліс. Зрештою, це призведе до зменшення поставок до Європи.

У грудні 2022 року набуло чинності ембарго на імпорт російської нафти до Європейського Союзу морем і узгоджена ЄС, G7 та Австралією ціна на нафту, що транспортується морем з Росії, у 60 доларів США за барель. Обмеження покликані ускладнити фінансування Росією війни в Україні, зберігаючи при цьому стабільність енергопостачання у світі.

niezalezna.pl, PAP

Теги: Санкції, Євросоюз, Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео