Норвегія протягом наступних п’яти років виділить Україні 7,5 мільярда євро

Норвегія протягом наступних п’яти років виділить Україні 7,5 мільярда євро
201776 ПЕРЕГЛЯДІВ

Премʼєр Норвегії в Мюнхені підтвердив надання Україні €7,5 мільярда протягом п’яти років

 

У відповідь на агресивну війну росії Норвегія протягом наступних п’яти років виділить Україні підтримку в сумі 7,5 мільярда євро, що включатиме військову, економічну та гуманітарну допомогу.

Про це під час панельної дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли ми постаємо перед повномасштабною агресивною війною, є лише одна відповідь. Це дуже потужне воєнне послання: ми будемо захищати себе, ми будемо підтримувати Україну у її самозахисті. Вони (українці - ред.) мають право захищати себе, а ми маємо право захищати їх. Норвегія постійно, від початку російського вторгнення, підтримує боротьбу українців. Ми щойно оголосили п’ятирічну програму допомоги для України. Ми маємо намір підтримати її на суму 7,5 мільярдів євро на наступні п’ять років. У військовому вимірі, шляхом економічної та гуманітарної допомоги. Це і є наша відповідь», - сказав голова уряду Норвегії.

Він наголосив, що з 1949 року основою європейської системи безпеки залишається НАТО. Зараз в Альянсі відбуваються «чудові зміни», оскільки заявка Фінляндії й Швеції на приєднання змінює безпекові реалії в усьому регіоні Північно-Східної Європи. В нових умовах Баренцеве, Норвезьке та Балтійське моря об’єднуються в одній безпековій концепції.

Стьоре зауважив, що одним з уроків, які Норвегія винесла з російської агресії проти України, є необхідність дбати про стійкість власної держави, і це лише частково стосується питань оборони або військових спроможностей.

«Сьогодні в Україні ми бачимо, що стійкість - це більше, ніж просто зброя. Це -– про ментальність народу, це про цінності. Коли я відвідував українські війська і зустрічався з цивільними українцями, я бачив перемогу - це те, що об’єднує їх усіх разом проти путінського вторгнення», - наголосив норвезький премʼєр.

За його словами, стійкість суспільства - це широке поняття, яке охоплює такі питання як здатність захищатися від ракетних атак, мати достатньо запасів та ресурсів, щоб витримати тиск, якого зараз зазнає Україна.

«Ми також маємо спільний кордон з росією, хоча в нас інакша ситуація, ніж у країнах Балтії. Наразі ми не бачимо особливих військових загроз для нашої країни, хоча поряд - російські ядерні арсенали на Півночі. Там було багато сухопутних військ, але їх вивели в Україну. Багато з цих сил не повернуться, бо вони вже знищені в Україні. Але ми все ще перебуваємо під тиском від цих гібридних та прихованих операцій», - підсумував прем’єр-міністр Норвегії.

Як повідомлялося, у Німеччині відбувається зустріч провідних політиків Європи та світу в рамках Мюнхенської безпекової конференції, присвяченої найактуальнішим проблемам глобальної безпеки.

УКРІНФОРМ – партнер Незалежного Медіа Форуму

Фото: EPA

Теги: Норвегія ,Допомога Заходу Україні, Агресія росії в Україні,Укрінформ, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео