Дональд Туск позивається проти Томаша Сакєвіча («Gazeta Polska»)

Дональд Туск позивається проти Томаша Сакєвіча («Gazeta Polska»)
212214 ПЕРЕГЛЯДІВ

3 квітня 2023 року у Варшавському окружному суді відбулося перше засідання за цивільним позовом Дональда Туска проти Томаша Сакєвіча, головного редактора тижневика «Gazeta Polska» та видавця Niezalezna Wydawnictwo Polskie. Голова «Громадянської платформи» (PO) Дональд Туск звинувачує головного редактора «Gazeta Polska» (GP) Томаша Сакєвіча в порушенні особистих прав, вимагає від нього публікації численних вибачень у традиційних і соціальних медіа, а також компенсації 100 тис. злотих як від Томаша Сакєвіча, так і від видавництва-відповідача.

Справа стосується обкладинки тижневика «Gazeta Polska», що вийшла 20 липня 2022 року, на якій, за словами позивача, опубліковано його зображення «у спосіб, який безпідставно наводить на ворожість, маючи на увазі неонацистську пропаганду». Лідер PO, зображений на ній, має стиснутий кулак і напис Gott mit uns. Нижче наведено примітку: слова Дональда Туска: «Ви вірите в Бога, ви не голосуєте за PiS» є еквівалентом прусського «Gott mit uns». Натомість польський уряд підтримав Україну в її боротьбі під іншим старим гаслом: «Іменем Бога за нашу і вашу свободу!». Патріарх Кирил і Туск проголошують, що найвище благо не на боці тих, хто несе прапор свободи, а на боці тиранії.

Під час засідання суд заслухав як свідка редактора Пьотра Лісєвича, який є автором титульної статті цього номера GP під назвою «Gott mit uns, або Колишній демократ Туск. Щоб виграти, він повинен нас знову загнити і забруднити». Редактор GP засвідчив у суді, що приводом для написання цієї статті стала заява Туска: «якщо ви вірите в Бога, ви не голосуєте за ПіС» . Тоді це була гучна заява. Згідно з опитуванням IPSOS для опозиційного сайту oko.press, 54% тих, хто бере участь у релігійних обрядах, оголосили тоді, що вони проголосують за партію PiS. Тому я вважаю заяву Туска абсурдною та образливою; очевидно прийнятною в умовах свободи слова, але образливою, оскільки передбачає, що особа, яка бере участь у релігійних практиках і голосує за ПіС, порушує ці принципи.

Лісєвич зазначив, що Туск не тільки ніколи не відступав від своїх слів, але навітье кілька днів тому публічно повторював, що ті, хто вірять у Бога, не можуть голосувати за ПіС чи Конфедерацію. Публіцист стверджує, що  позбавлення вірян права підтримувати політичну партію є зловживанням. Раніше під час жіночого страйку Дональд Туск, який вчинив агресію проти церкви, запросив Марту Лемпарт до Брюсселя, він також одягнув маску з блискавкою. І тоді причиною стає той, хто говорить вірянам, за кого їм голосувати, зазначив Лісєвич.

Перед залою суду з’явилися представники ЗМІ та приватні особи, які хотіли висловити свою підтримку підсудному, редактору Томашу Сакєвічу та «Газеті польській», а також протестували проти знущань публіцистів, які критикували PО. Томаш Сакєвіч вважає, що позов проти нього лідера PO є лише елементом масштабної діяльності, спрямованої на залякування журналістів, які критикують Дональда Туска: Позов Дональда Туска є одним із трьох позовів, поданих проти мене та моїх ЗМІ, і одним із багатьох позовів, які нещодавно були порушені проти журналістів, але я думаю, що він був особливо захоплений мною. Дональд Туск вимагає по 100 000 злотих і численні вибачення. Все це для створення охолоджуючого ефекту; все для того, щоб уникнути його критики та викривань.

За словами головного редактора «Gazeta Polska», ми маємо справу з кумедною ситуацією: «В даному випадку судовий процес є абсолютно дивним, оскільки йдеться про сатиричну обкладинку, де редакція пожартувала над його (Д.Туска – прим.ред.) порадою - хто має голосувати з-поміж віруючих і за кого. Суди такого типу абсолютно неможливі в західному світі, тому що це закінчилося б дискредитацією політика. Сакєвіч стверджує, що подібні процеси надзвичайно небезпечні через меседж, який дається суспільству: Сьогодні, на жаль, ми все ще живемо в стандартах, за якими журналіст має служити важливим людям, а не громадській думці. Не думаю, що останнім часом хтось так принижував віруючих, як Дональд Туск, забороняючи їм голосувати за певні партії, – сказав після слухання редактор Томаш Сакєвіч.

Наступне засідання суду призначено на 16 червня 2023 р. На цей день суддя Рафал Вагнер призначив слухання позивача та відповідача, тобто Дональда Туска та редактора Томаша Сакєвіча. 

Anna Maria Szczepaniak

Сайт SDP – партнера Незалежного Медіа Форуму

Теги: Tomasz Sakiewicz, SWS,Strefy Wolnego Słowa,«Gazeta Polska»,Дональд Туск, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео