Франція перешкоджає постачанню боєприпасів в Україну

Франція перешкоджає постачанню боєприпасів в Україну
245054 ПЕРЕГЛЯДІВ

Париж – один. Навіть німцям це не подобається

Франція продовжує блокувати фінансування ЄС для постачання боєприпасів в Україну, наполягаючи на тому, щоб контракти отримували лише компанії, які мають 100% боєприпасів. Високопоставлене джерело в ЄС повідомило ланцюжок поставок ЄС. "Париж дуже ускладнює процес постачання боєприпасів, намагаючись виключити компанії Європейського Союзу, які використовують компоненти з третіх країн", – сказав дипломат ЄС.

«У березні ми домовилися, що боєприпаси не можуть поставлятися з третіх країн. Ми прийняли це рішення, тому що хотіли якомога швидше досягти консенсусу. Зараз одна країна ЄС – Франція – наполягає на обмеженні компаній, які повинні відповідати за поставки, лише тими, хто має 100 відсотків. ланцюг поставок ЄС. Франція дуже ускладнює цей процес і намагається виключити компанії з ЄС, які використовують компоненти з третіх країн. Цю думку поділяє більшість держав-членів ЄС. – сказав дипломат ЄС.

За словами журналістів, Франція єдина в своєму попиті, і її крок не подобається Німеччині, чиї компанії, що виробляють боєприпаси в рамках своїх ланцюжків поставок, використовують постачальників із-за меж ЄС.

Рішення про фінансування поставок Україні боєприпасів з боку ЄС було прийнято в березні на саміті у Брюсселі. Необхідні для цього 2 мільярди євро мають надійти з Європейського фонду миру. До поставок боєприпасів раніше закликав президент України Володимир Зеленський під час візиту до Брюсселя. Це 155-мм снаряди, які використовуються в далекобійній високоточний артилерії.

У межах Європейського Союзу наразі його виробляють у Польщі, Франції та Німеччині. Наприклад, він використовується в польських гаубицях Krab, які були передані українській стороні.

Проте політична угода саміту ЄС має бути трансформована в документ правового характеру, а для цього потрібна одностайність усіх держав. Переговори з цього приводу тривають.

З 2 мільярдів євро половина має бути використана для відшкодування витрат на постачання боєприпасів зі складів держав-членів. Однак зараз на цих складах недостатньо ракет, тому є попит на їх закупівлю за межами ЄС.

Більша проблема з другим мільярдом євро, який планується спрямувати на спільні замовлення в європейській промисловості, тобто де-факто в Польщі, Франції та Німеччині. Польща також є найбільшим виробником.

«Французи заблокували рішення ЄС про другий мільярд євро перед Різдвом. У проекті містилося положення про те, що боєприпаси відшкодовуються лише на підставі вимоги України. Париж, однак, хоче, не пояснюючи чому, щоб це положення було вилучено. Це також означало б можливість повернення коштів за боєприпаси, про що українська сторона не зверталася. На додаток до рішення щодо боєприпасів Франція хоче додати можливість відшкодування коштів за поставки ракет. – повідомило в першій половині квітня високопоставлене джерело в ЄС.

На думку деяких дипломатів, за рішенням Франції може стояти лобіювання оборонних компаній. «Йдеться про створення механізму примусової закупівлі певного обладнання, яке українській стороні насправді може не бути потрібним», – сказав один із дипломатів ЄС.

У першій половині квітня постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садось на зустрічі послів у Брюсселі наголошував, що ЄС не повинен гаяти часу і має якомога швидше забезпечити Україну поставками боєприпасів. Польща також мала висловити розчарування тим, що ЄС не може дійти згоди, і вказала, що буде важко пояснити це українським партнерам.

 

Niezalezna.pl – партнер Незалежного Медіа Форуму

Теги: Німеччина, Польща,Франція,Варшава,Макрон, Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео