Берлін – гальмівник Києва в НАТО?

Берлін – гальмівник Києва в НАТО?
305903 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вавжик: «Якби не позиція Німеччини, війни сьогодні не було б…»

«Якби Німеччина не прорахувала і не намагалася затягнути вступ України до Північноатлантичного альянсу, війни сьогодні б не було», – заявив заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик. Як додав він   "на нашу думку, чим швидше Україна вступить до НАТО, тим краще, тому що це буде гарантією безпеки для всього регіону". Він також зазначив, що Берлін і Париж майже завжди були проти вступу України в ЄС чи НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який відвідав Київ минулого четверга, під час спільної прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що місце України – в НАТО.

«Тому – ми дозволимо їй вступити в цю організацію» – додав.

«Усі члени НАТО погоджуються, що Україна має стати членом Північноатлантичного альянсу» – запевнив він.

А Німеччина, як завжди, проблема...

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан критично відреагував на слова Столтенберга. У свою чергу міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус виключив швидке рішення щодо членства України в НАТО.

«Двері широко відкриті, але зараз не час приймати рішення»

Про це Пісторіус заявив у четвер в ефірі суспільного мовника ZDF.

Він стверджував, що рішення про вступ України до Альянсу не можна ухвалювати лише з солідарності, а «з холодною головою і гарячим серцем, а не навпаки».

«Питання в тому, коли прийде час на ці «холодні голови»? Через п’ять, десять чи тридцять років після війни?» – сказав Польському пресовому агентству заступник міністра Вавжик, посилаючись на слова міністра оборони Німеччини.

Чи можна було уникнути війни?

За його словами, «якби Німеччина не розраховувала так, як зараз, не намагалася затягнути вступ України до Північноатлантичного альянсу, якби Україну запросили до Альянсу багато років тому в Мюнхені, то сьогодні війни в Україні не було б».

На його думку, ми маємо справу з продовженням того підходу, який тривалий час представляють країни Західної Європи.

«Відомо, що країни Західної Європи, Франція та Німеччина, загалом завжди були проти вступу України до Євросоюзу чи Північноатлантичного альянсу». – сказав Вавжик.

За його словами, позиція, висловлена ​​німецьким міністром, може фактично відстрочити вступ України до НАТО, оскільки при прийнятті нової країни до Альянсу потрібна одностайність.

Вавжик також підкреслив, що Польща виступає за членство України в Альянсі.

«На нашу думку, чим швидше це станеться, тим краще, тому що це буде гарантією безпеки не лише для України та Польщі, а й для всього регіону». – зазначив заступник глави МЗС.

Водночас він запевнив, що польська сторона «постійно намагається переконати західних партнерів передумати і якомога швидше приєднатися до Альянсу».

Reuters зазначає, що коментарі Пісторіуса з’явилися після першого візиту глави НАТО Єнса Столтенберга в Україну після російського вторгнення, під час якого він запросив президента України Володимира Зеленського на Вільнюський саміт НАТО в липні, заявивши, що заявка України на членство в НАТО та надійні гарантії безпеки для його країни стане важливим пунктом порядку денного саміту.

Президент Зеленський у четвер увечері закликав НАТО відкрити шлях до вступу його країни до Альянсу на липневому саміті. Він зазначив, що відсутність політичного запрошення України до НАТО на Вільнюському саміті в липні буде неправильно сприйнята більшістю українців і жителів країн НАТО.

 

Джерело: pap Niezalezna.pl – партнер Незалежного Медіа Форуму

Теги: Німеччина, Польща,Ізраїль,Варшава,Штайнмаєр, Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео