Чи експортуватиме Південна Корея свою військову міць в Україну?

Чи експортуватиме Південна Корея свою військову міць в Україну?
253504 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чи експортуватиме Південна Корея свою військову міць в Україну?

Це питання стоїть на порядку денному зустрічі Байдена з південнокорейським лідером цього тижня 

 Президент Південної Кореї Юн Сук-Йол сигналізував про можливу зміну позиції своєї країни щодо війни Росії в Україні, відкриваючи двері для потенційного надання прямої військової підтримки Києву, оскільки Сеул прагне відігравати більшу роль у глобальній безпеці напередодні великого саміту з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні вже на цьому тижні.

В інтерв'ю агентству Reuters напередодні зустрічі Юн заявив, що Південна Корея розгляне можливість надання Україні не лише "гуманітарної чи фінансової допомоги", якщо російські війська організують нові масові вбивства чи широкомасштабні напади на цивільне населення в Україні, що відображає зусилля Сеула відігравати активнішу роль у глобальних альянсах, орієнтованих на США, оскільки він стикається зі зростаючою загрозою з боку сусідніх держав – Північної Кореї та Китаю.

Можливий зсув буде з розпростертими обіймами зустрінутий у Вашингтоні, де чиновники адміністрації Байдена закликають союзників зібрати разом більше військових поставок для України, оскільки власні запаси НАТО зменшуються. Але це також може дорого коштувати, ставлячи Південну Корею під приціл Пекіна й Москви, оскільки вона поглиблює відносини зі Сполученими Штатами та Японією, ставлячи новостворену адміністрацію Юна перед чутливим дипломатичним викликом. Коротше кажучи, Вашингтон і його союзники по НАТО хочуть, щоб масивні військові запаси Південної Кореї були відкриті для України. А Росія сигналізує, що зробить все можливе, аби цього не допустити.

Південна Корея має один із найбільших у світі запасів артилерії та артилерійських снарядів, оскільки вона протистоїть загрозі з боку Північної Кореї. А ще виробляє висококласні бойові танки K2 і самохідні гаубичні артилерійські системи K9, які приваблюють східноєвропейські країни, що прагнуть посилити свої збройні сили, щоб продовжити постачання в Україну та стримувати Росію.

"Очевидно, що [Південна Корея] є дуже важливим виробником військової техніки, - сказав один з високопоставлених чиновників адміністрації Байдена. "Гадаю, ми можемо знайти способи, за допомогою яких (...) вони можуть відіграти важливу роль у тому, що відбувається".

Цього місяця Сеул погодився надати Сполученим Штатам 500 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм, що, своєю чергою, дає Вашингтону більше простору для того, щоб відправити більше артилерії в Україну.

Деякі експерти кажуть, що коментарі Юна не свідчать про якийсь раптовий серйозний злам у південнокорейській політиці, але створюють основу для відправки військової допомоги, якщо Росія різко загострить конфлікт. "Я думаю, що Юн встановлює червону лінію, перетин якої може настільки змінити правила гри, що для Південної Кореї було б недобросовісно не втрутитися. Іншими словами, я не думаю, що це настільки велика зміна, як здається", - сказав Френк Аум, експерт Інституту миру США й колишній чиновник Міністерства оборони США.

Проте навіть ідея Юна про пряму військову допомогу Україні, з усіма застереженнями, викликала різку дипломатичну реакцію і завуальовані погрози з боку Росії, що вона може надати Північній Кореї передові військові технології у відповідь, що підкреслює геополітичний тиск, з яким стикається його уряд. Як повідомляється, Росія вже придбала мільйони артилерійських снарядів і ракет у Північної Кореї, оскільки сама стикається з проблемою постачання.

"Цікаво, що скажуть жителі [Південної Кореї], коли побачать новітні зразки російської зброї в руках своїх найближчих сусідів – наших партнерів з КНДР [Північної Кореї]?", написав Дмитро Медведєв, колишній російський президент і близький союзник нинішнього президента Росії Володимира Путіна, у своєму дописі в Telegram.

З іншого боку, країни НАТО на вразливому східному фланзі альянсу, включаючи Польщу, відкрито закликають Байдена безпосередньо тиснути на Юна, щоб той почав постачати зброю в Україну. Україна витрачає західні військові боєприпаси і запаси з тривожною швидкістю, що змушує високопоставлених західних чиновників сумніватися в тому, чи зможуть вони зберегти нинішній рівень підтримки упродовж усього другого року війни.

Юн також стикається з внутрішньополітичним тиском на батьківщині через питання озброєння України. Лі Чже Мен, лідер головної опозиційної Демократичної партії Південної Кореї, провів прес-конференцію, на якій різко розкритикував Юна за припущення, що Південна Корея може відкрити двері для озброєння України, стверджуючи, що такий крок підштовхне Москву до тіснішої військової співпраці з Північною Кореєю.

Візит Юна до Білого дому збігається з 70-ю річницею американо-південнокорейського альянсу та перемир'я, яке призупинило Корейську війну. Юн стане першим президентом Південної Кореї, який відвідає Білий дім за останні десять років, і це буде шоста зустріч між Юном і Байденом після попередніх зустрічей у Сеулі, Мадриді, Лондоні, Нью-Йорку та Пномпені. Темп зустрічей відображає, наскільки важливим адміністрація Байдена вважає союз США з Південною Кореєю, особливо у зв'язку з її зусиллями щодо протидії Китаю на світовій арені та зростаючою загрозою ядерної програми Північної Кореї. 

Південна Корея прагне зміцнити свої дипломатичні канали з Європою

Юн став першим в історії південнокорейським лідером, який взяв участь у саміті НАТО, що відбувся в Мадриді в червні минулого року. Вона також намагається позиціонувати себе як великого експортера озброєнь по всьому світу, приділяючи особливу увагу ринкам Європи, відповідно до стратегії Юна, спрямованої на підвищення власної військової ефективності Сеула й стимулювання економіки країни. У 2022 році південнокорейський експорт озброєнь зріс на 140 відсотків, включаючи велику угоду з Польщею на суму майже 6 мільярдів доларів, а також можливу нову угоду з Румунією, яка готується цього року, включаючи гаубиці K9 та боєприпаси до них.

Минулого місяця в мережу відбувся витік секретних американських документів, який показав, що уряд Юна боровся з перспективою постачання артилерійських снарядів до США, щоб вони не опинилися в Україні і не спричинили дипломатичного удару по Сеулу. Згідно з документами, південнокорейські чиновники розглядали продаж 330 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм до Польщі як обхідний шлях, щоб назвати Польщу кінцевим користувачем снарядів – навіть якщо продаж був спрямований на опосередковану підтримку України.

Зростаюча роль Південної Кореї на європейських оборонних ринках та величезні запаси боєприпасів є основною причиною того, чому Україна посідає таке важливе місце в порядку денному зустрічі Байдена і Юна, навіть якщо на порядку денному стоять інші великі проблеми, такі як Китай і Північна Корея. "США визнають, що Південна Корея є одним з найбільших експортерів озброєнь у світі", - сказав Аум, колишній чиновник Пентагону.

Американські чиновники не сказали, чи буде Байден прямо просити Юна відправити зброю безпосередньо в Україну, але підкреслили, що Білий дім розуміє, під яким тиском перебуває Південна Корея. "Я думаю, що ми розуміємо їх занепокоєння, - сказав високопосадовець адміністрації. "Думаю, вони також розуміють, наскільки критичною є ситуація в Україні".

Проте, додав чиновник, "напевно, немає країни в світі, яка б краще за [Південну Корею] розуміла, що означає мати ефективну глобальну відповідь, коли одна країна зазнає жорстокого вторгнення з боку сусіда, ніж [Південна Корея]". 

Роббі Ґрамер, репортер з питань дипломатії та національної безпеки у виданні Foreign Policy

25 КВІТНЯ 2023 

Переклад з англійської Вікторії О. Романчук, журнал «Універсум», спеціально для Незалежного Медіа Форуму

Світлина: Президент США Джо Байден і президент Південної Кореї Юн Йо Йол прибувають на державний обід в Сеулі 21 травня 2022 року. ЛІ ДЖИН МАН - POOL/GETTY IMAGES

https://foreignpolicy.com/2023/04/25/south-korea-ukraine-yoon-biden-military-support/

 

Теги: Південна Корея, США, Агресія Росії в Україні,Міжнародна підтримка, Незалежний Медіа Форум,https://foreignpolicy.com, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео