Оксана СТАРАК-ПОВЯКЕЛЬ: Національний скансен та УТОПІК зустрінуться у суді

Оксана СТАРАК-ПОВЯКЕЛЬ: Національний скансен та УТОПІК зустрінуться у суді
380293 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оксана СТАРАК-ПОВЯКЕЛЬ: Національний скансен та УТОПІК зустрінуться в суді

Це розповідь про те, як із однієї частини Києво-Печерської лаври виганяють московських агентів у рясах, а тим часом інша частина цього стародавнього заповідного комплексу утримується іншим підрозділом пʼятої колони...

Адже від нинішнього керівництва Громадської організації "Українське товариство охорони пам'яток історії та культури" (скорочено - УТОПІК), що час від часу перелицьовується, прикриваючись демагогією про охорону культурної спадщини, так і тхне українофобією, совком і януковщиною. Комерційні оборудки під началом відомого українофоба, проросійського академіка Петра Толочка та функціонера ЦК Компартії України Миколи Пархоменка, які іще 1988 року здійснили рейдерське захоплення УТОПІКа, тривають дотепер.

Щоправда, до команди фарисеїв віднедавна приєднався, незаконно очоливши УТОПІК, іще один скандальний персонаж - Михайло Кулиняк, міністр культури часів Януковича, якому сам намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (більше відомий під прізвиськом Паша-мерседес) висвячував службовий кабінет міністра.

Прославився Михайло Кулиняк іще й тим, що розігнав руками своєї подільниці Олесі Білаш Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури, звільнивши із 77 аж 49 співробітників. Співробітники редації журналу "Пам'ятки України. Історія та культура", який тоді входив до складу видавництва, опинилися на вулиці всі без винятку.

Донедавна толочки-пархоменки торгували незаконно утримуваними у 19-му корпусі приміщеннями Києво-Печерського заповідника, доки цю оборудку не припинила постанова Кабінету Міністрів України, адже справжнім і законним користувачем 19-го корпусу є Національний музей народної архітектури та побуту України.

Як кажуть, скільки клубочку не витися...

Втім, ображені махінатори подали на Кабінет Міністрів у суд.

На прохання Незалежного Медіа Форуму генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Старак-Повякель ділиться деталями передісторії і перебігу судової справи.

Анатолій СЄРИКОВ, заслужений журналіст України

">

Р.S. Публікація на офіційному сайті Міністерства культури та інформаційної політики України

Уряд продовжує впорядковувати питання використання приміщень та майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»

21 квітня Уряд ухвалив постанову, спрямовану на впорядкування питання оренди приміщень та майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» за пропозицією МКІП. Йдеться про використання корпусу №19, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Лаврська. Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення й перебуває у державній власності та знаходиться на балансі Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». 

Нагадаємо, раніше Українському товариству охорони пам'яток історії та культури (УТОПІК) передали у безоплатне користування корпус №19 музейного об'єднання «Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник» для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України. 

Однак УТОПІК зараз не є органом управління Національного музею народної архітектури та побуту України. Таким органом управління музею визначено МКІП. А відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку забороняється.

То ж фактично постанова визнає такими, що втратили чинність: пункти 3 і 4 постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 1996 року №351 «Про передачу культової будівлі (кірхи) у користування німецькій євангелічно-лютеранській релігійній громаді м.Києва»; пункт 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 вересня 1998 року №784 «Про передачу культової будівлі (кірхи) у  м.Києві у безоплатне користування німецькій євангелічно-лютеранській релігійній громаді».

 

Теги: Оксана Старак-Повякель,Національний музей народної архітектури та побуту України,міністерство культури та інформаційної політики України,Скандал в УТОПІК,Кабінет Міністрів України,Пристанище Петра Толочка,Микола Пархоменко,Михайло Кулиняк, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео