Українська Рада Миру: стратегія роботи і міжнародний контекст

 Українська Рада Миру: стратегія роботи і міжнародний контекст
174164 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Українська Рада Миру: стратегія роботи і міжнародний контекст

Звіт про роботу Української Ради Миру за півроку, обговорення поточної соціально-економічної ситуації в країнах Європи і світу в контексті російської агресії проти України, започаткування серії круглих столів з вітчизняними та іноземними громадськими організаціями, а також – заснування почесного звання «Посол Української Ради Миру». Таким був порядок денний чергового засідання президії УРМ, що відбулось в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.  

Засідання проходило 21 вересня, у Міжнародний день миру, який було започатковано резолюцією Генасамблеї ООН у 1982 році. Тож привітавши    учасників засідання з цим днем і побажавши миру нашому народу за Українською Формулою,  голова Української Ради Миру Михайло Згуровський прозвітував про роботу УРМ за останні півроку.  Зокрема він підкреслив, що активно проводилась розбудова інформаційної платформи Ради. Було підписано трьохсторонню угоду між УРМ, міжнародним благодійним фондом «Незалежний український медіацентр в Європі» та газетою «Світ».

За цей час у «Світі» й в інших джерелах було опубліковано понад 20 концептуальних матеріалів про діяльність Ради. Активізувалась робота офіційного сайту УРМ (http://www.peacecouncil.org.ua/), зокрема створено його англомовну версію, здійснюється професійне супрводження.

Другий напрям роботи, якому Українська Рада Миру приділила значну увагу, – проведення благодійних заходів та надання допомоги Збройним Силам України. Спільно з фондом допомоги ЗСУ «Київський політехнік» відбулася передача воїнам партії дронів-камікадзе, а спільно з МГО «Рада з екологічної безпеки» нашим Збройним силам передано чотири реанімобілі. Було організовано благодійні концерти видатного японського піаніста Темпея Накамури. Також в травні 2023 року УРМ посприяла проведенню благодійного концерту музичної кафедри ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука заради миру» на чолі з видатним українським музикантом Германом Макаренком.

Щодо організаційних заходів, то за цей час було здійснено перереєстрацію статуту та керівних органів УРМ. Крім того, до Комітету з питань неурядових організацій ООН подано пакет документів для отримання Українською Радою Миру статусу при Економічній і соціальній раді ООН. Здійснено кроки, спрямовані на започаткування співпраці з ЮНЕСКО, активізовано роботу молодіжного крила УРМ.

Також Михайло Згуровський нагадав, що у червні цього року було підписано угоду між Українською Радою Миру та представниками освітянського крила УРМ. Серед підписантів – Національна академія педагогічних наук, Національний центр «Мала академія наук України», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая та НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

У межах цієї угоди започатковано активну співпрацю Української Ради Миру зі студентською молоддю. Голова молодіжного крила організації Володимир Юрченко створив соціальну мережу для спілкування студентської молоді, започаткував молодіжні проєкти із залученням студентів цих університетів.

Протягом півроку Українська Рада Миру виступила з низкою заяв – зокрема з приводу наради в Джидді (Саудівська Аравія), де були обговорені шляхи досягнення глобального миру, щодо річниці з приводу трагедії в США 11 вересня 2001 року (цей теракт став найбільшим в історії людства за кількістю жертв).

На початок вересня 2023 року Українською Радою Миру спільно з «Незалежним українським медіа центром в Європі» засновано Польсько-Українську Фундацію Миру «Конкордія» за законодавством Польщі. Як наголосив Михайло Згуровський, метою Фундації «Конкордія» є поширення інформації в Європі про діяльність УРМ та утвердження справедливого миру на засадах Української Формули Миру.

В контексті побудови планів на майбутнє голова УРМ виніс на розгляд учасників засідання деякі пропозиції щодо зовнішньої діяльності організації.

– У своєму виступі на 78-й сесії Генеральної асамблеї ООН 19 вересня нинішнього року Президент України Володимир Зеленський оголосив про підготовку Глобального Саміту Миру, – зауважив Михайло Згуровський. – Запрошую всіх вас та тих, хто не толерує жодної агресії, до спільної підготовки самміту. Звичайно, Українська Рада Миру має брати активну участь у відповідних заходах. Підтримка Української Формули Миру є ключовою метою програмної діяльності нашої організації. Тому ми звертаємося до своїх партнерів у всіх куточках світу дослухатися до заклику України сприяти в організації такого самміту.

На думку члена президії УРМ, надзвичайного і повноважного посла України Юрія Сергеєва було б доцільно робити короткі заяви з нагоди міжнародних днів, закріплених відповідними резолюціями ООН, а також –коментарі щодо окремих засідань та рішень Генеральної Асамблеї ООН, Ради Безпеки ООН, Економічної і соціальної ради ООН.  

Предметом прискіпливої уваги учасників засідання стала поточна соціально-політична ситуація в країнах Європи в контексті російської агресії проти України та роль Української Ради Миру у поглибленні партнерства та утвердженні Української Формули Миру..

Тиждень, на якому відбулось засідання, став дуже насиченим як бойовими діями на фронті, так і міжнародними заходами. На цьому наголосив член президії УРМ відомий письменник, дипломат і міжнародний діяч Юрій Щербак. Серед цих подій, звичайно, на першому місці стоїть 78-ма сесія Генасамблеї ООН і обговорення там питання російської агресії проти України.

– Дуже важливими були виступи Президента США Джозефа Байдена, який сказав, що сьогодні ми переживаємо критично важливий час, – зауважив Юрій Щербак. – На мою думку, всі розуміють, що і для світу, і для України, і для Європи, цей період є справді критично важливим.

Звісно не оминув відомий дипломат і питання «зернового» конфлікту з Польщею. Юрій Щербак переконаний – у ситуації, що склалась, немає однобічних провин чи однобічної правоти. Стосунки між країнами неодмінно будуть нормалізовані, адже через подібні кризи зменшується сила протистояння ворожій агресії, яка загрожує всьому світу.

У цьому контексті члени президії УРМ академіки Станіслав Довгий і Леонід Губерський виступили з низкою пропозицій, зокрема – щодо зміцнення співпраці з польськими освітянами і науковцями. Сприятиме поглибленню українсько-польської співпраці і новостворена фундація «Конкордія». 
Окремо Юрій Щербак зупинився на допомозі Європейського Союзу Україні. Так, від початку війни в минулому році і до сьогодні Україна отримала 72 мільярди євро допомоги, зброї – на 15 мільярдів євро, і це безпрецедентні цифри. Серед найбільших донаторів України – Німеччина, Нідерланди і Польща. А за відсотками ВВП найбільшу допомогу надали Естонія, Литва і Латвія.  

Торкнувся відомий дипломат і проблеми українських біженців, яких за підрахунками міжнародних організацій в Європі  –  від 4,3 мільйона до 5,4 мільйона.

– Європейські країни адекватно відрегували на ситуацію, – зауважив Юрій Щербак. – ЄС ухвалив директиву про статус тимчасового захисту. Зараз він продовжений до березня 2024-го року. На думку багатьох польських аналітиків, українці культурно й цивілізаційно надзвичайно близькі до європейських країн. Ба більше, українці не є «обтяжливими» для європейських країн – вони сприяють зростанню їхніх ВВП: у Польщі, Чехії, Естонії – на 1,2%, в Угорщині, Латвії, Словаччині і Румунії – на 0,8%.

На думку члена президії УРМ, надзвичайного і повноважного посла України В.Д. Хандогія, дуже вагомими були виступи Президента України на 78-й сесії Геасамблеї ООН 19 вересня 2023 року і на Раді Безпеки ООН на наступний день, де він наголосив про необхідність якнайшвидшої перемоги над росією. Важливим було послання президента Зеленського до країн союзників, про те що "закінчення війни можна прискорити, якщо буде достатня кількість зброї для України" та про необхідність створення спеціального трибуналу та започаткування компенсаційного механізму відшкодування збитків, завданих війною. Надзвичайно важливими були пропозиції президента України про назрілу необхідність реформування Ради Безпеки ООН.

Обговорили на засіданні Президії й ініціативу УРМ щодо започаткування серії круглих столів з вітчизняними й іноземними громадськими організаціями під загальною назвою «Російсько-українська війна. Уроки для Європи і світу». Мета цих круглих столів – ознайомити іноземних колег з ситуацією в Україні, запропонувати шляхи співпраці і окреслити можливу допомогу за напрямами. На думку заступника голови УРМ надзвичайного і повноважного посла України Валерія Цибуха, круглі столи слід проводити секторально – не тільки в освітянському середовищі, а й у бізнесовому. Найближчим часом Президія УРМ узагальнить пропозиції і підготує план проведення таких заходів. 

Члени Президії підтримали ініціативу щодо заснування почесного звання «Посол Української Ради Миру». Як зауважив заступник голови УРМ Володимир Новохацький, передбачається, що це почесне і відповідальне звання присвоюватиметься особам, які співпрацюють з Української Радою Миру у виконанні її головних завдань.  
Ще одна ініціатива від УРМ – нагородження послів та видатних діячів іноземних країн, які підтримують Україну у війні проти росії, зокрема зі США, Великої Британії, Ірландії, Бельгії, Польщі та інших дружніх країн почесною відзнакою ГО «УРМ» - «Орден Миру». Ця нагорода в УРМ заснована давно, однак нині вона набирає додаткового важливого значення – як наша подяка видатним діячам країн, які допомагають нам у  важкий час відстоювання незалежності України у війні з російським агресором. 
Президія УРМ також підтримала кандидатури до складу Дорадчо-консультативної ради Президії УРМ – до неї увійши ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, ректор Міжнародного науково-технічного університету імені академія Юрія Бугая Вероніка Худолій, віцепрезидент Торгово-промислової палати України Валерій Король та член Української асоціації зовнішньої політики Олександр Шаров. 
 
Дмитро Шулікін, газета «СВІТ»

 

Фото автора
Теги: Українська Рада Миру, Юрій Щербак, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео