Україна запропонувала підписати членам ООН Декларацію з нагоди роковин Голодомору

Україна запропонувала підписати членам ООН Декларацію з нагоди роковин Голодомору
384205 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна запропонувала членам ООН підписати Декларацію з нагоди роковин Голодомору, аби продемонструвати міжнародну солідарність, вшанувати памʼять заморених голодом та визнати актуальність уроків минулого. Документ погодили вже 45 держав організації, повідомив Андрій Добрянський, Голова Комітету СКУ зі зв’язків з ООН.

“У цьому документі ми хочемо підкреслити, що Голодомор має стати нагадуванням для нинішнього і майбутніх поколінь про безумовне дотримання прав людини, щоб не допустити повторення подібних трагедій. Це також важливий сигнал про необхідність запобігти використанню продовольства як зброї на тлі руйнування ланцюгів виробництва та постачання, що посилює глобальну продовольчу небезпеку, особливо для найбільш вразливих верств населення”, – пояснив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

Нині Україна бореться з тим самим агресором, який організував смертельний голод 90 років тому, додав дипломат. “Сталін вдався до тотальної конфіскації продовольства і заморив людей голодом, Путін віддав наказ про повномасштабне воєнне вторгнення”, – сказав Кислиця і додав, що відмінність нинішньої боротьби України полягає в тому, що вона підкріплена широкою міжнародною солідарністю. 

Як і 90 років тому, Москва знову використовує їжу як зброю, заявили представники України в ООН. З перших днів Росія заблокувала українські порти на Чорному морі, згодом перешкоджала реалізації Чорноморської зернової ініціативи й вийшла з неї, а також вчиняє ракетні обстріли портової інфраструктури та зерносховищ на півдні України.

“Повномасштабне вторгнення Росії на суверенну територію України приносить смерть не лише українцям. Росія прагне спричинити глобальний голод, блокуючи постачання їжі з чорноморського регіону до багатьох країн. Росія знищує українські зернові термінали, а також портову інфраструктуру й шантажує інші держави неминучою продовольчою кризою”, – сказав Максим Субх, спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки.

Україна закликає світ зупинити російський терор. Зокрема, Кислиця звернувся до усіх держав-членів ООН із закликом підписати документ і висловив вдячність членам Ради Безпеки та іншим державам ООН, котрі приєдналися до цьогорічної декларації, яку оприлюднять невдовзі. 

СКУ дякує партнерам України за систематичну й непохитну підтримку. Зокрема, суспільствам і урядам тих країн, які визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців. Водночас СКУ закликає інші країни доєднуватись до ініціативи задля встановлення справедливості.

Крім того, СКУ закликає українські громади долучатися до всесвітньої інформаційної кампанії #Holodomor90 та віртуальної #LightAShine – Запали свічку. Склади обітницю!  Необхідні матеріали можна знайти за посиланням

Фото: UN Photo/Loey Felipe

Теги: ООН,90-річчя Голодомору, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео