10 років святкує Музей шістдесятництва / The Sixtiers Museum у Києві

10 років святкує Музей шістдесятництва / The Sixtiers Museum у Києві
328194 ПЕРЕГЛЯДІВ

Музей шістдесятництва / The Sixtiers Museum святкує 10 років!

Хоча історія створення музею значно довша, 22 серпня 2012 року фонд, зібраний ГО "Музей шістдесятництва", почав нове життя в прекрасному будинку колишньої клініки Маковського. Символічно, що двері відвідувачам ми відчинили в переддень Дня Незалежності, адже засновники і герої цього музею прагнули вільної України понад усе і жертовно боролися за неї. Першим директором став Микола Плахотнюк (1936–2015) – громадський діяч і безпосередній учасник шістдесятницького руху, колишній політв'язень, що гідно витримав антилюдські експерименти радянської каральної психіатрії. Саме він зміг згуртувати навколо себе друзів-шістдесятників і реалізувати ідею Надії Світличної щодо створення місця збереження пам'яті про це покоління.
У ці дні ми планували вітати наших відвідувачів і представляти всі родзинки нашого розкішного фонду, однак 24-те лютого змінило наші плани. Збереження експонатів для нас стало першочерговим завданням. Тому експозиція зараз інша, створена за правилами нових часів. У музеї діє низка тимчасових виставок, які розкривають не лише тему шістдесятництва, але й пояснюють причини й реалії нинішньої війни:
?Український Донбас шістдесятників
?Світ колажів Любові Панченко
Музей шістдесятництва у Києві презентує також альбом художніх робіт Любові Панченко. Це перше і поки що єдине видання її творів, яке покликане повернути ім'я художниці в українське мистецтво.
Друковане видання альбому "Повернення" нещодавно з'явилося в харківському видавництві Олександра Савчука. Так був реалізований минулорічний спільний проєкт Музею шістдесятництва та Українського інституту національної пам'яті. Передмови до видання підготували Олена Лодзинська, Василь Перевальський і Діана Клочко. Альбом двома мовами, тексти англійською переклали Ольга Грабар, Соломія Джаман та Олексій Плохотюк.
Любов Панченко (1938-2022)  художниця-шістдесятниця з Бучі. Її яскрава творчість має чітко виражений український колорит, що в "темні" часи комуністичного застою вважалося проявом "буржуазного націоналізму". Художниця працювала в різних художніх техніках (графіка, ліногравюра, акварелі, декоративні розписи, колажі), залишила значний спадок як модельєр жіночого одягу. Найбільша частина робіт художниці зберігається в Музеї шістдесятництва.
Адміністрація Музею
Теги: Музей Шістдесятництва,Музеї Києва, Незалежний український медіацентр у Європі,Любов Панченко, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео