Від Дніпра до Дунаю: війна, дипломатія та відносини

Від Дніпра до Дунаю: війна, дипломатія та відносини
216913 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Від Дніпра до Дунаю: війна, дипломатія та політичні, культурні й суспільні відносини між Румунськими князівствами та Українськими землями у ранньомодерну добу

Балканська Історична Асоціація готує том, присвячений відносинам між Румунськими князівствами (Молдавією, Валахією, Трансільванією) та Українськими землями в ранньомодерну добу. Впродовж цього періоду відбувалися політичні трансформації та складні процеси суспільних змін, були закладені підвалини модерних держав та ідентичностей. Ці зміни звичайно сприймаються як еволюційний процес і тому розглядаються як інтегровані в історії модерних націй. Ці процеси також вплинули різними шляхами на розвиток політичних, культурних та соціальних відносин між Румунськими князівствами та Козацьким Гетьманатом. Проте загальну політичну структуру визначали головні регіональні гравці: Річ Посполита, Австрійські Габсбурги, Османська імперія та Московія.

Том буде присвячено наступним питанням: внутрішня політична боротьба; еліти та їх ставлення до регіональних політичних суб’єктів; політичне співробітництво на підставі спільних інтересів; релігійні стосунки; діяльність соціальних груп, що репрезентували «націю» або самі себе, свою соціальну страту; системи соціальної ідентичності тощо.

Дослідниками пропонується представити матеріали для тому на наступну тематику: представники дунайських князівств у козацькому та гайдамацькому рухах у ранньомодерній Україні; козаки на господарському столі Молдови; землі між Дністром та Південним Бугом в часи їх підпорядкування Молдавському господарю Георгію Дуці у другій половині 17 ст.; роль представників вищого кліру Румунського (Молдавського) походження в розвитку української православної церкви; Румунські князівства як взірці для розвитку Української державності; союзи з Трансільванією; Молдавія як притулок для політичної козацької еміграції; контакти з Балканами, козацькі впливи за межами Гетьманату; внесок відомих діячів в регіональну історію: Дмитра Вишневецького, Івана Підкови, Григорія Лободи, Петра Могили, Тимоша Хмельницького, Георгія Дуки, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Данила Апостола, Верлана та інших.

Процедура подання рукопису

Том буде виданий Пітером Лангом (у серії «Історія південно-Східної Європи» (“South-East European History”). Оригінальні рукописи необхідно підготувати відповідно до редакційного посібника Пітера Ланга, що доступні на його сайті (website), особливо слід звернути увагу на «Рекомендації щодо стилю – британська англійська» (“Style GuidelinesBritish English”) та «Рекомендації щодо подання» (“Submission Guidelines“). Рукописи не мають бути вже опубліковані, або подані до публікації в іншому виданні чи доступні в Інтернеті. Особливо вітаються міждисциплінарні дослідження.

Будь ласка, надсилайте свою пропозицію, яка має включати назву Вашого рукопису, анотацію (до 300 слів) та біографію автора (до 100 слів), кожному з редакторів. До анотації включаються: проблема дослідження, його мета, підходи (методологія), основні ідеї та результати. До анотації не вносяться рисунки, таблиці, посилання чи кінцеві примітки. Статті не мають перевищувати 8 тис. слів, включно з посиланнями та списком літератури.

Кінцеві строки

21 листопада 2022 р.: подання пропозицій редакторам

1 грудня 2022 р.: повідомлення про прийняті пропозиції

1 лютого 2023 р.: прийом рукописів для рецензування

31 березня 2023 р.: повторне надсилання редакторам виправлених, в разі необхідності, рукописів

Редактори

Людмила Новікова (Одеський національний університет імені І. І. Мечникова), novikova@onu.edu.ua

Міхай-Богдан Атанасіу (Ясський університет імені Александра Іоана Кузи), bogdan23atanasiu@yahoo.com

Марін Герман (Сучавський університет), maringherman2014@gmail.com

Роберт Бідельо (Почесний лектор з політики й міжнародних відносин Університету в Суонсі), robertbideleux@gmail.com

Алісія Новак (Відділення Польсько-Українських досліджень, Ягеллонський університет у Кракові), alicja.z.nowak@uj.edu.pl

Теги: війна в Україні, Незалежний український медіацентр у Європі, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео