"Міністерство прикинулось мертвим" – "РАНДЕВУ" Яніни СОКОЛОВОЇ із Міністром ТКАЧЕНКОМ

"Міністерство прикинулось мертвим" – "РАНДЕВУ" Яніни СОКОЛОВОЇ із Міністром ТКАЧЕНКОМ
179588 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

"МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ПРИКИНУЛОСЬ МЕРТВИМ":

 

У "РАНДЕВУ" ЯНІНА СОКОЛОВА СПИТАЛА У МІНІСТРА ТКАЧЕНКА, ЧОМУ НЕ ЕВАКУЮВАЛИ МУЗЕЙНІ ФОНДИ 

  •  

УЗУРПАЦІЯ ТЕЛЕЕФІРУ І ТІНЬОВЕ ФІНАНСУВАННЯ КАНАЛУ "МИ – УКРАЇНА": ЯНІНА СОКОЛОВА ВЛАШТУВАЛА МІНІСТРУ ТКАЧЕНКУ ХАРД-ТОК 

Також, Соколова, зазначила, що на проєкти наближених до Банкової осіб виділяються мільйони бюджетних коштів
 

Журналістка Яніна Соколова у своїй програмі "Рандеву" влаштувала жорсткий розбір ситуації в національному телепросторі з міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком. Вона, зокрема, зазначила, що телемарафон "Єдині новини" – це фактична узурпація телепростору владою, а на проєкти наближених до Банкової осіб виділяються мільйони бюджетних коштів.

"Це правда, що ви контролюєте національний марафон і в ручному режимі вказуєте, що і як там робити? Я знаю, що це так. Тому що в нас дуже багато спільних знайомих, зокрема, в тому чаті, який є з вами, тому я знаю, що ви даєте вказівки каналам", – запитала Соколова міністра.

Ткаченко відповів, що в нього "немає часу контролювати ефір".

"Єдине, що ми робимо досить регулярно, ми координуємо якісь важливі речі. От нещодавно ми обговорювали, в який спосіб висвітлювати – бо це спеціальна подія – 24 лютого, річниця повномасштабного вторгнення. Чи якісь речі, пов'язані з організаційними адміністративними питаннями. Все інше, яке стосується якихось конкретних спікерів чи якихось тем – ні", – сказав Ткаченко.

"Люди, які причетні до влади, в тому числі пан міністр, фактично узурпували всі телеканали, своїм керуванням, своїми продуктами, своїми людьми, зокрема і членами "95 кварталу". І неможливо втрутитися іншим каналам в марафон, бо вони туди просто не допускаються. Я хочу вас про це спитати, бо це турбує моїх глядачів. Чому деякі продукти – їм немає місця в марафоні – і певним телеканалам", – зауважила Яніна Соколова, нагадавши історію про незаконне відключення "Прямого", "5 каналу" та "Еспресо" з цифрового ефірного мовлення.

Ткаченко спробував пояснити відсутність цих телеканалів в структурі телемарафону "Єдині новини" "різними позиціями": "Від початку війни ця ідея виникла навіть не в мене, а в моїх колег, для того щоб на другий день війни скоординуватися з точки зору інформаційної політики, і фактично сама ідея марафону виникла через спілкування з колегами. У нас було спілкування з іншими каналами, яке розпочалося пізніше. На жаль, на цей час вже існував колектив з каналів, які узгодили певні правила, яким чином марафон може виходити в ефір. Інтеграція інших потребувала кардинальної зміни всіх цих планів. Домовитися тоді не вдалося. Тому що були різні позиції каналів, які є в марафоні, і каналів, які хотіли до нього долучитись, в інший спосіб, ніж ті канали, які вже були в марафоні", – сказав Ткаченко.

"А в чому основна умова, на яку не йшли інші канали?", – уточнила Соколова.

"Кількість і характер представлення свого продукту і ефіру власне самого марафону", – відповів міністр.

Соколова запитала, чи готовий Ткаченко зараз повернутися до цих переговорів і долучити три телеканали до марафону.

"У нас є багато інших каналів, крім тих, про які ви згадуєте. Є ще "24 канал", і ще інші канали, які мовлять в інформаційні площині. Тобто питання постає, а як організувати цей процес", – відповів Ткаченко.

Журналістка зауважила, що коли раптом з'явився телеканал "Ми – Україна", у влади не виникло запитань, "як організувати цей процес", і запитала, хто насправді фінансує цей канал.

"Я вам скажу один інсайд – наш спільний знайомий, який працював в Офісі президента, сказав: "Якщо ми зараз повернемо ці телеканали всі, то вони матимуть доступ до загального чату, і потім це сміття будуть виносити в телеграм-канал деяких депутатів від "Європейської Солідарності". Нам це невигідно, тому повернення не буде. На що я сказала цьому чоловікові – значить, знайдіть якийсь інший механізм. Але це нечесно! Проходить час – і спливає новий телеканал, називається "Ми – Україна". Ну, це брехня, що люди зібралися, щоб зробити телеканал і його в марафон пустити. Тобто цей телеканал за благословенням когось був у марафон інтегрований і зараз прекрасно мовить. Інші три телеканали – ні", – зауважила Яніна Соколова.

"Ми – Україна", – це фактично повернення журналістів ТРК "Україна" під новим брендом. І дійсно – я розмовляв із Сугаком і його колегами, оскільки вони отримали вихідну, так би мовити, допомогу від Ахметова, вони змогли скластися, щоб зробити новий інформаційний телеканал. Я думаю, що це поновлення справедливості щодо людей, які з першого дня війни брали участь у телемарафоні", – вважає Ткаченко.

На запитання, чи бачив він документи про грошові перекази від журналістів, які нібито фінансують телеканал, міністр відповів: "Ми не дивилися перекази, ми дивилися засновників".

"Тобто, якщо в документах є засновники, то ви апріорі вірите, в тому числі як міністр інформаційної політики, що телеканал, який з'явився на горизонті і включений в телемарафон, фінансується цими людьми?", – уточнила Соколова.

"Це ж офіційний документ, зареєстрований статут", – сказав Ткаченко.

"А ви не питали про походження цих грошей, ви вважаєте, що це гроші, як виплатив Ахметов після звільнення журналістів, вони їх не собі залишили, а для марафону віддали?", – перепитала журналістка.

"За їхньою інформацією, оскільки були досить солідні виплати, є всі підстави в це вірити", – сказав Олександр Ткаченко.

Яніна Соколова повідомила, що вихідна допомога співробітникам ТРК "Україна" після закриття телеканалу становила піврічну зарплату. Таким чином, зауважила вона, люди нібито відмовились від грошей, за які мають утримувати свої родини, орендувати квартири тощо задля того, щоб створити телеканал і працювати в телемарафоні. Журналістка сказала, що питала про це в колег: "Ніхто з них не віддавав свої гроші, бо жити важко зараз, і на тому телеканалі невисокі зарплати. У них діти, сім’ї, оренда квартир і все решта".

Вже після ефіру "Рандеву" Олександр Ткаченко підтвердив, що телеканал "Ми – Україна" отримує бюджетне фінансування в рамках телемарафону.

"У листопаді-грудні минулого року "Ми – Україна" отримали з бюджету 7 мільйонів гривень. Загалом цьогоріч телемарафон обійдеться Міністерству культури, а відповідно і платникам податкі, в один мільярд 940 мільйонів гривень. І це найбільша стаття видатків міністерства. Ці гроші підуть на російськомовні телеканали "FreeДОМ" і "ДОМ". А також на сам телемарафон "Єдині новини". Майже 33 мільйони гривень з бюджету цього року витратять на програму "Тихий вечір", яку веде колишня партнерка Володимира Зеленського по "Кварталу 95" Олена Кравець", – нагадала Яніна Соколова

Він також сказав, що не знав про дату вторгнення і що для вчасної евакуації музейних фондів потрібен був воєнний стан

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у програмі "Рандеву з Яніною Соколовою" заявив, що в Україні не було створено механізму превентивної евакуації музейних цінностей.

 

Він також сказав, що не знав про дату вторгнення і що для вчасної евакуації музейних фондів потрібен був воєнний стан, який не оголошували до 24 лютого 2022 року.

Яніна Соколова повідомила, що перед записом програми спілкувалась із багатьма музейниками та культурними діячами.

"Музейники сказали мені, що коли почалася війна, і музейники почали писати в Міністерство культури листи – через те, що від Міністерства культури не була розроблена програма, ні в день (початку) війни ніяких дій не було, ні до того, хоча ми 9 років мали війну. Вони самотужки намагалися якимось чином зберегти експонати. Ви в цьому участі не брали. Як вони написали, "Міністерство культури прикинулося мертвим". Чому так?" – запитала Соколова.

"Це не відповідає дійсності. Проблема в тому, що в нас не існує механізму превентивної евакуації. Евакуацію ми могли розпочати лише тоді, коли було оголошено воєнний стан. Тобто механізму легального не було. Для того, щоб прийняти цей механізм превентивної евакуації, потрібно опрацювати достатньо велику кількість документів і отримати згоду інших відомств, які мають поставити свій підпис, що це питання актуальне. Але з точки зору евакуації хотів би сказати наступне: з часів Другої світової війни такої масштабної евакуації, яку ми здійснювали з першого дня, не було", – скакав Ткаченко.

На уточнююче запитання, з яких конкретно музеїв за сприяння міністерства була здійснена евакуація, Ткаченко не відповів, пославшись на "інформацію для службового користування", і додав – йдеться про понад 200 тисяч об'єктів.

Олександр Ткаченко також звинуватив місцеву владу кількох областей у тому, що вона навмисно не евакуювала музейні фонди, щоб "не сіяти паніку".

"Для того, щоб здійснити евакуацію, потрібно погоджувати ці речі з місцевою владою, яка власне і має дати розпорядження – за нашою ініціативою дуже часто – для того, щоб відбулося пакування, і ми вже з допомогою різних відомств… я вдячний, наприклад, загиблому Денису Монастирському і Євгену Єніну, з якими ми були постійно на зв'язку, які нам допомагали в тому числі у здійсненні цієї евакуації. Але місцева влада досить часто навіть у прифронтових територіях відмовлялася евакуювати об'єкти через те, щоб не сіяти паніки", – зазначив міністр культури.

На уточнювальне запитання, хто так робив, він сказав: "Це робили в Донецькій області, це робили в Запорізькій області, в Одеській. Слава Богу, в Харківській було простіше. Тобто такі випадки були", – зауважив Ткаченко і додав, що це мало масовий характер.

"Директори музеїв за підтримки місцевих органів влади, які не хотіли евакуювати. З кількох місць лише завдяки координації роботи з волонтерами ми фактично в інший спосіб робили таку евакуацію, тому що в музеях залишалися дуже часто один-два працівники. Інші кудись дівалися. І от з цими свідомими працівниками музеїв ми і співпрацювали", – говорить Ткаченко.

Яніна Соколова у відповідь зауважила, що багато музейників будуть здивовані словами міністра.

"Особливо в Запорізькій – моїй рідній – області, тому що я точно знаю з керівних органів там, що такої вказівки не було і допомоги теж не було". Вона також спитала у міністра, чому не був створений механізм превентивної евакуації музейних фондів, якщо всі знали про небезпеку російського вторгнення.

За словами Ткаченка, такий механізм зараз "знаходиться на узгодженні".

"Існує механізм на час воєнного стану, яким ми і користувалися. На час, коли не оголошено воєнний стан, превентивного механізму не існувало. Він зараз розроблений, знаходиться на узгодженні відповідних відомств. Принаймні ми тепер знаємо, коли буде наша перемога і буде небезпека якась, ми можемо потім здійснювати превентивну евакуацію", – говорить Олександр Ткаченко.

 

https://www.5.ua/

Теги: Міністерство культури України,Яніна Соколова,Олександр Ткаченко, Агресія росії в Україні,Бездіяльність і корупційність Міністерства культури України,5 канал, Телеканал "Ми - Україна",Центр Довженка, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео