Niezalezna.PL: Війна відкрила очі європейцям

Niezalezna.PL: Війна відкрила очі європейцям
212670 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна відкрила очі європейцям. Значне зростання кількості людей, які вважають Росію супротивником

Значно зросла кількість європейців, які вважають Росію супротивником чи суперником. Про це йдеться в останньому дослідженні аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR). Варто зазначити, що у 2023 році 64% респондентів вважають Росію противником або суперником, у 2021 році – 35,6%.

18,1 відсотка респондентів у 2021 році вважали Росію противником, з яким конфліктують їхні країни, тоді як у 2023 році таку думку поділяють 55 відсотківКрім того, у 2023 році 9% респондентів вважали Росію суперником, «з яким нам конкурувати», у 2021 році цей відсоток становив 17,5 відсотка.

 

Водночас 19% респондентів у 2023 році назвали Росію «потрібним партнером»; у 2021 році – 35%. Про це повідомляє британська газета The Guardian.

Де найбільше зростання? 

У 2023 році найбільший відсоток респондентів, які назвали Росію необхідним партнером, зафіксовано в Болгарії (47%), на другому місці – угорці та австрійці (31%), на третьому – італійці (21%).

З іншого боку, першими серед респондентів, які назвали Росію супротивником або суперником, стали данці (загалом 83 відсотки), за ними йдуть поляки та шведи (78 відсотків) і голландці (76 відсотків).

 

Опитування ECFR провели у квітні 2023 року в Австрії, Болгарії, Данії, Франції, Німеччині, Угорщині, Італії, Нідерландах, Польщі, Іспанії та Швеції, "щоб зрозуміти, як європейські громадяни бачать своє місце у світі сьогодні". 

Що виявили дослідники? 

За словами авторів, жителі Європи після вторгнення Росії в Україну виявили, що вони живуть у світі, де бракує міжнародної співпраці, вони виступають за нейтралітет своїх держав у американсько-китайському конфлікті та, незважаючи на тісніші контакти з Сполученими Штатами, не хочуть бути залежними лише від американських гарантій безпеки.

«Результати опитування показують, що їхні (європейців) інстинкти щодо співпраці у зовнішній політиці повільно пристосовуються до нової геополітичної реальності, яка характеризується зростаючою поляризацією», – оцінили автори дослідження.

 

ECFR також дослідив погляд європейців на післявоєнні відносини їхніх країн з Росією. 39 відсотків респондентів з Польщі висловилися за повне припинення всіх відносин, 42 відсотки за обмежених відносин та 8 відс. для повноцінних стосунків. Таким чином, Польща опинилася на першому місці серед країн, жителі яких виступають проти повернення до нормальних відносин з Росією після досягнення миру в Україні.

Це ще не все 

Китай визнали необхідним партнером 43% усіх респондентів, а за суперника чи опонента – 36 відсотків. Підхід до відносин з Китаєм в Європі поляризований, 39% респондентів не проти того, щоб китайські компанії будували в Європі інфраструктуру, наприклад порти чи мости, 43% не погоджуються з цим. 

32 відсотки усіх респондентів вважають США союзником, який поділяє «наші цінності», 43 відсотки - як необхідного партнера, 7 відсотків як суперника та 4,5 відс. - супротивника, "з яким ми в конфлікті".

12% вважають США ворогом болгари, на відміну від повної відсутності такої думки серед данців, і 2 відс. поляків і голландців, які поділяють цю точку зору.

Крім того, 74 проц респондентів з усіх країн вважають, що «Європа не завжди може покладатися на США і потребує власної обороноздатності», що на 8% більше ніж більше ніж у 2021 році

«Європейці хочуть, щоб ЄС став більш незалежним у зовнішній політиці та розбудував власну обороноздатність», — прокоментувала одна з авторів звіту Яна Пульєрін, додавши, що ці вимоги «загострені» війною в Україні та зростанням напруги американсько-китайських відносин.

 

"Це може стати визначальним моментом для ЄС", - сказала Пульєрен. На її думку, подальша доля континенту залежить від того, чи зможе ЄС примирити розбіжності між країнами блоку та зменшити свою залежність від США.

Niezalezna.PL - партнер Незалежного Медіа Форуму

Теги: Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,www.mediaforum.news, Незалежний Медіа Форум, Агресія Росії в Україні, Євросоюз
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео