Виступ Юрія Щербака в Ягеллонському університеті

Виступ Юрія Щербака в Ягеллонському університеті
333678 ПЕРЕГЛЯДІВ

Виступ Юрія Щербака в Ягеллонському університеті

На запрошення Інституту політичних наук і міжнародних відносин та установи польсько-українських студій Ягеллонського університету 23 квітня 2024 у Кракові відбулася зустріч з головою Ради Незалежного Медіа Форуму, Надзвичайним і Повноважним послом України, письменником Юрієм Щербаком.

Український гість виступив перед студентами і викладачами одного з найстаріших університетів Європи з лекцією на тему:

«Україна-Польща: стратегічний союз народів і держав – імператив історії».

У зустрічі взяв участь колега Юрія Щербака – посол Польщі в Україні в 2016-2019 років Ян Пєкло.

Юрій Щербак нагадав, що вперше побував у древніх стінах Ягеллонського університету 67 років тому – в 1957 році, – як студент Київського медичного інституту, член студентської делегації – і був зачарований революційним духом польської молоді, яка виступила за відродження країни, проти сталінізму.

Він розповів про своє захоплення польською історією, культурою, політикою і зв’язками з видатними діячами Польщі.

«На моїх очах відбувалися найважливіші події нашої спільної історії кінця ХХ-го і початку ХХІ-го століття. Спостерігав великі злети наших відносин й переживав їх драматичні падіння», – заявив Юрій Щербак.

Він повідомив, що під час тимчасового перебування в Польщі в 2022-2023 роках написав і опублікував дві книгу «Україна в обіймах Польщі» - збірку статей, опублікованих у цей період у польській пресі.

На жаль, вихід цієї книги був затьмарений погіршенням українсько-польських відносин наприкінці 2023 року, пов’язаним з конфліктом навколо експорту українського зерна.

Юрій Щербак виклав свою особисту версію цих подій.

Він також не оминув трагічних подій 1943-1944 років на Волині, заявивши, що цей злочин був рішуче засуджений, як українським суспільством, так і керівництвом держави.

Разом з тим, Юрій Щербак процитував заяву члена Сейму Польщі, уповноваженого польського уряду до справ відбудови України Павла Коваля: «Українська держава не має нічого спільного (з Волинською трагедією – ред.), бо не існувала. Мова йде про злочини польських громадян української національності проти інших польських громадян».

Посол України нагадав також про злочин польської комуністичної влади 1947 року проти українців – так званої «Операції Вісла», засудженої Сенатом Польщі.

Незважаючи на конфлікти минулого, Юрій Щербак підкреслив, що Польща стала найближчим надійним союзником України під час російської агресії 2022-2024 років.

Він навів конкретні факти допомоги Польщі зброєю, боєприпасами, логістикою, підтримкою мільйонів українських біженців.

Важливу частину виступу Юрія Щербака склали його думки щодо майбутнього українсько-польського стратегічного союзу двох народі і держав – життєво необхідних перед лицем російської загрози.

Він запропонував створити міждержавну комісію «Наше спільне майбутнє» для розробки плану як найтіснішої українсько-польської інтеграції у військовій, політичній, економічній, науково-освітній сферах.

Свій виступ Юрій Щербак завершив словами великого поляка – Папи Римського Івана-Павла Другого, який закликав українців і поляків не бути в'язнями сумних спогадів минулого, але подивитися на себе поглядом єдності.

Посол Польщі Ян Пєкло доповнив виступ Юрія Щербака закликом до зміцнення польсько-українського союзу для відсічі російським загарбникам.

Юрій Щербак і Ян Пєкло відповіли на численні питання слухачів щодо геополітичної та військової ситуації та стану польсько-українських відносин.

Виступ послів України і Польщі викликав великий інтерес серед студентів і професорів Ягеллонського університету і відбувся в дружній атмосфері.

Теги: Юрій Щербак,Ян ПЄКЛО, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео