В День української писемності та мови у Миколаєві стартував XXIV Конкурс імені Петра Яцика

В День української писемності та мови у Миколаєві стартував XXIV Конкурс імені Петра Яцика
210726 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

27 жовтня 2023 року, в День української писемності та мови, розпочався ХХІV-й Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, засновниками якого є міністерство освіти і науки України та Ліга українських меценатів. З цієї нагоди Свята рідної мови цього дня відбулися по всіх обласних центрах України.

.

Церемонія відкриття відбулася у Миколаєві і зорганізована була зусиллями Миколаєвського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (директор Василь Шуляр). Звісно, відкриття було дистанційним і в записі, але такі реалії країни, в якій триває повномасштабна російсько-українська війна. Нагадаю, у школах на Миколаєвщині - нині все ще заочна форма навчання, оскільки зберігається загроза обстрілів з боку російської армії.

Зі стартом ХХІУ- конкурсу учасників мовного марафону, педагогів та батьків привітав  заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, який зазначив, що попри те, що конкурс проходить в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну, це - чесне і відкрите змагання, в якому беруть участь українські школярі і студенти не лише України, а й української діаспори.

«Конкурс знавців української мови імені  Петра Яцика - це прекрасна українська традиція, яка показує усім у світі:  ми, українці ставимося до своєї мови шанобливо, уважно вивчаємо її, поширюємо, дбаємо про її красу й силу, адже мова -  це та небачена сила, яка об'єднує усіх нас,» - наголосив у своєму виступі голова журі конкурсу, директор Інституту української мови Національної академії наук України Павло Гриценко. І наголосив:  «Лише з таким ставленням до мови як до найвищого дару долі ми маємо підходити до неї у щоденному мовокористуванні, дбати про те, аби залишки тоталітаризму, русифікації нашого мовомислення і  мовокористування відійшли зовсім у минуле. Мова - це та сила, яка об'єднує нас усіх - від учнів до воїнів і генералів, мова - то осерддя Нації, хребет нації, і коли діти вивчають мову, вони долучаються до процесу утвердження українськості, до процесу зміцнення України як держави, а воїни наші, батьки цих дітей, дідусі цих дітей, там, на фронті, сьогодні боронять кожен сантиметр, кожну п'ять нашої землі. Ось так ми об'єднані і об'єднує воєдино мова!  Причетність до мови - це велике святодійство, причетність до мови - це можливість увійти у широкі інтелектуальні, емоційні, культурні простори, які виформувані традиціями нашого народу,  які виформувані інтелектом нашого народу упродовж століть. Невипадково ворог, прийшовши на нашу землю, ставить за мету знищити нашу мову, він знає: є мова, є народ, є держава. І доти, доки ми будемо з вами говорити українською мовою, співати українських пісень, мислити категоріями українськості єдиної України, ми непереможні з українською мовою, вірою в українське начало України і утвердження української України, українськомовного простору, ми з вами непереможні, і обов'язково Перемога буде за нами».   

Світлана Короненко-Слабошпицька, виконавчий директор Ліги українських меценатів, від імені президента Ліги Володимира Загорія також привітала конкурсантів, вчителів, батьків з такою суспільно важливою подією як відкриття ХХІУ-го конкурсу імені Петра Яцика, зазначивши, що меценати, як завжди готові підтримати цей унікальний націєствердний проект. Нагадала також про меценатів з української діаспори – зокрема, про членкинь Союзу українок Австралії, які є меценатами конкурсу від самого його початку і нині знову готові підтримати фінансово переможців цього унікального турніру.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь сказав: «Цей конкурс вкотре довів, що він є одним з найголовніших у системі нашої гуманітарної підготовки, нашої оборони, ключовим у питаннях національної безпеки і оборони, тому що захищати українську мову, розвивати її, утверджувати і популяризувати – значить, зміцнювати наш мовний фронт. Я радо вітаю вас із тим, що ми справді зміцнюємося і переходимо у своєрідний мовний контрнаступ. Я - уродженець Миколаєва, і я гордий, що моє місто-герой витримало російську навалу так само, як Харків, як Одеса, Київ, Буча, Ірпінь, Гостомель. Водночас це і міста-страдники, які пережили величезні втрати, ракетні обстріли. Велика кількість людей опинилися за межами своїх містечок, сіл і селищ, дехто перебуває за кордоном, але всі ми об'єднані спільною метою єднатися, боротися і перемагати, тому я сподіваюся, що цьогорічний конкурс об'єднає значно більшу кількість учасників, ми будемо мати достойних переможців і вони будуть не тільки з числа здобувачів загальної середньої освіти, але й фахової передвищої освіти, університетської молоді, а також всіх українців, хто зараз тимчасово перебуває за кордоном… Як уповноважений я недавно взяв участь у Міжнародній генеральній асамблеї європейської Федерації національних мовних інституцій. Весь світ аплодує тому, як ми боремося, і кожен іспанець, португалець чи поляк знають точно, що для нас означає українська мова, тому працюймо, вивчаймо українську мову і перемагаймо!  

У святковій програмі взяли також участь переможець Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2022», фронт-мен рок-гурту «Друже музико», учитель  Одеського ліцею № 9 Максим Трубніков та його учні. Вони виконали пісню «Будь з нами, будь українцем!».

 

*** 

Організатори Міжнародного конкурсу з української мови отримали привітання від членкинь Союзу Українок Австралії 

 

В І Т А Є М О ! 

 ОРГАНІЗАТОРІВ І УЧАСНИКІВ ХХІV КОНКУРСУ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА!

Дирекцію Ліги українських меценатів

Президента в/ш. п. Володимира Загорія

Голову журі конкурсу в/ш. п. Павла Гриценка

Виконавчого директора в/ш-ну п-і Світлану Короненко-Слабошпицьку

Міністерство освіти і науки України                                          

  Вельмишановнi організатори і учасники ХХIV Міжнародного конкурсу 

              з української мови ім. Петра Яцика, учителі, викладачі і батьки! 

 Від імені Союзу Українок Австралії, сердечно вітаємо Вас з цим надзвичайним відкриттям ХХIV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, саме у Миколаєві, у цей такий складний і небезпечний час війни, постійного бомбардуваня та ракетних обстрілів. Україна бореться,  відважно і хоробро бореться, за Незалежність і цілість своєї держави, за свою унікальну українську мову,  культуру та за наш славний український народ! Так, ми, українці,  маємо великі, дорогоцінні скарби, є що захищати і за що боротися. Хай наш прадавній москальський ворог завжди знає і пам’ятає, що  Україна була, є, і завжди буде,  бо “Українському Козацькому Роду - Нема Переводу”!!!  Конкурс ім. Петра Яцика є дуже потрібний і необхідний для збереження і утвердження української мови, особливо зараз! Бо мова це є все – наша пісня, наша дума і наша зброя, душа і скарб народу!!! Тож настав вже час, щоб вся Україна гордо і відважно заговорила своєю  рідною українською мовою!     

 Дорогі юні учасники конкурсу!  Ви приступаєте до участі у цьому мовному змаганні з української мови, у ХХІV конкурсі ім. Петра Яцика. Ми радіємо і вітаємо Вас! Ми бажаємо Вам успіху та великих досягнень і злетів у вашому житті, навчанні та в майбутньому! Завжди пам’ятайте, що українська мова - це невід’ємна частина української культури. Українська мова є одна з наймилозвучніших, найліричніших та найбільш красивих давніх мов світу!  Пишайтесь нею, любіть i прославляйте її!  Несіть  і передавайте її майбутнім українським поколінням.  Ми завжди з Вами!

У цей  день української мови і мовного змагання слід згадати великого українця - патріота і громадського діяча, що від самих початків і до останніх днів життя був рушієм і подвижником Міжнародного конкурсу з української мови ім П. Яцика - Михайла Федотовича Слабошпицького, схиляємо наші голови перед Його світлою пам’яттю. Ми віримо, що він сьогодні і завжди  поруч з нами, в Україні і в Австралії, заохочує і підтримує нас вчити і любити свою рідну мову і рідний край.  Слава Україні! Слава українській Мові!                    

                                                  Союз Українок Австралії

   Любомира Квасниця-Кей,                        Валентина Домазар,

   голова                                                             культурно-освітній референт

                                        

*** 

Урочисті Свята рідної мови з нагоди відкриття ХХІУ-го Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика відбулися в багатьох містах і селах України. Ось як відбувалося, зокрема, відкриття конкурсу на Сумщині, яка також є під постійною загрозою обстрілів, - у  освітньому ліцеї села Косівщина поблизу Сум.

У святково вбраній і прикрашеній залі зібралися учні й освітяни не тільки Косівщини, а й гості з інших шкіл області, представники громадських організацій, шанувальники рідної мови, учасники Міжнародного конкурсу імені П. Яцика. 

З вітальними словами до присутніх звернулися заступниця голови Сумської ОДА-начальника ОВА Олена Бойко, директор Департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова, які наголосили на величезному значенні рідного слова. Адже мова не тільки і не стільки засіб спілкування, а потужний індикатор національної ідентичності, маркер нашої самобутності і неповторності, надійна духовна зброя у сьогоднішній боротьбі проти російських загарбників. І саме Леся Українка писала: «Слово – моя ти єдиная зброє, - Ми не повинні загинуть обоє…».

Олена Бойко вручила Почесні грамоти голови Сумської ОДА вчителям української мови та літератури за особливо вагомий вклад у виховання юного покоління, популяризацію Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика. Серед відзначених – Ольга Гайдар (Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Б.Д. Антоненка-Давидовича), Тетяна Дунь (Білопільський ліцей №2 імені С.М. Гордієнка), Вікторія Щебетенко (директор Косівщинського ліцею імені Лесі Українки), Ірина Міхєєва (Верхньосироватський ліцей), Оксана Корнієнко (Краснопільський ліцей №2).

Про початок чергового ХХIV Міжнародного конкурсу імені П. Яцика розповів уповноважений представник Ліги українських меценатів у Сумській області, заслужений журналіст, письменник Олександр Вертіль, який, до речі, опікується мовним марафоном у рідному краю впродовж більш як півтора десятиліття. За його словами, за ці роки у конкурсі взяли участь тисячі учнів і студентів, стаючи переможцями, призерами, а головне – безпосередньо причетними до масштабного духовного дійства, широко знаного не тільки в Україні, а й Європі та на різних континентах планети. І сьогодні до конкурсу долучаються вже діти перших учасників, які зберігають у вдячній пам’яті той час.

Олександр Вертіль згадав вдячним словом незабутніх Петра Яцика та Михайла Слабошпицького, які започаткували і підтримували конкурс упродовж багатьох років, додаючи йому нових барв і відтінків. І хоч обоє пішли за вічну межу, пам’ять про їхнє подвижництво залишається в серцях і душах сьогоднішніх українців.

У нинішніх лавах активістів добре знані Президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, виконавча директорка БФ «Ліга українських меценатів», ведуча, літописець і співорганізатор конкурсу відома поетеса Світлана Короненко – від пані Світлани Олександр передав учасникам свята особисті теплі вітання і найкращі побажання. А ще – десятки, сотні і тисячі добровільних активістів, для яких популяризація конкурсу стала духовною потребою і справою честі.

Для присутніх учасники художньої самодіяльності підготували розмаїту програму з пісень, танців, віршів.

Тож Сумщина активно включилися до чергового мовного марафону, таким чином роблячи свій вагомий духовний внесок у майбутню перемогу над російськими загарбниками, утвердження миру на рідній землі.

 

 

Теги: XXIV Конкурс імені Петра Яцика, Слово українське безсмертне, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео